PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Turistički centar "Discover Bihać"

BIHAć,

Turistički centar

Adresa
Mjesto 77000 Bihać
Telefon 062 229 259, 061 149 799
Fax
E-mail info@discoverbihac.ba
Web www.discoverbihac.ba

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Okružen zelenilom i prirodnim ambijentom, u neposrednoj blizini dvaju srednjovjekovnih utvrda s jedne i najčišćom rijekom u Europi s druge strane, Turistički Centar DISCOVER BIHAĆ predstavlja idealno mjesto za odmor i relaksaciju daleko od gradske gužve istovremeno pružajuci mogućnosti za aktivni odmor u vidu raznih outdoor aktivnosti kao što su rafting i kanuing na rijeci Uni, ribolov, planinarenje i biciklizam po mnogobrojnim brdskim stazama, obilasci najvećih i najatraktivnijih slapova na rijeci Uni , razgledanje kulturno – istorijskih znamenitosti grada Bihaća…

Naš centar je smješten u Kulen Vakufu, malom mjestu udaljenom pola sata vožnje od grada Bihaća, u srcu Nacionalnog Parka UNA na samom slapu – buku rijeke Une sa uređenom plažom, prostorom za kampiranje, parkingom, velikom terasom iznad rijeke Une i svim ostalim potrebnim sadržajima za ugodan boravak naših gostiju.

Za razliku od raftinga kod spusta niz rijeku u kanuima gosti samostalno upravljaju plovilima za 2 – 3 osobe uz pratnju i instrukcije licenciranih skipera – vodica. Prije pocetka spusta gosti prodju kratku obuku, stoga nije potrebno prethodno iskustvo u upravljanju kanuom. Svaki putnik u kanuu opremljen je sigurnosnim prslukom, kacigom, neopren odijelom te cizmama i veslom. Kanuing na rijeci Uni se vozi u periodu od aprila do oktobra.

Kanu na Uni se vozi u vise etapa, a nasi gosti sami biraju onu etapu koja im najvise odgovara:

1) CENTAR GRADA – JOTANOVI MLINOVI

Najpopularnija i najzanimljivija kanu etapa sa startom u samom centru grada, a završetkom 5 km nizvodno, na Jotanovim mlinovima. Dinamična etapa, puna atraktivnih slapova i brzaka sa pauzama za kupanje na slapovima i osvježenje u restoranima na obali rijeke. Trajanje 1 do 1,5 sat, tezina vode I do III stepena.

2) KOSTELA – GRMUSA

Nesto duza i manje zahtjevna etapa, prolazi kroz donji kanjon rijeke Une. Ova kanu etapa je 12 kilometara duga sa mnostvom brzaka i manjih slapova. Na ovoj dionici odrzano je europsko juniorsko prvenstvo u kayaku na divljim vodama 2007. godine. Trajanje 2 sata, tezina vode II do III stepena.

3) MARTIN BROD – KULEN VAKUF

Ova kanu etapa starta ispod najveceg slapa na rijeci Uni u Martin brodu, a zavrsava u nasem centru u Kulen Vakufu. Etapa je idealna za one koji zele uzivati u bezbriznom spustanju niz rijeku. Trajanje voznje je 2 sata, tezina vode I – II stepena.

 

Rafting na Uni se vozi u vise etapa, a nasi gosti sami biraju onu etapu koja im najvise odgovara:

1) STRBACKI BUK – LOHOVO

Najuzbudljivija i najizazovnija etapa u duzini od 15 kilometara ili otprilike 3,5 do 4 sata sa mnostvom vecih i manjih slapova. Mirni dio etape prolazi kroz gornji kanjon rijeke Une ciju je ljepotu iskljucivo moguce dozivjeti iz camca. Tezina vode je IV – V stepeni u prvom dijelu, a I – II u drugom.

2) KOSTELA – GRMUSA

Manje zahtjevna etapa, prolazi kroz donji kanjon rijeke Une. Ova rafting etapa je 12 kilometara duga sa mnostvom brzaka idealnim za plivanje. Trajanje 2 do 2,5 sata, tezina vode II – III stepena.

3) KOSTELA – BOSANSKA KRUPA

Najduza etapa, pogodna ze one koji zele provesti vise vremena na unskim brzacima. Takodjer se prolazi kroz donji kanjon s tim da je 12 kilometara duza od etape Kostela – Grmusa i traje ukupno 5 do 6 sati. Tezina vode II – III stepena.

Biciklizam - Planinarenje

Naš centar je smješten u središtu Nacionalnog Parka UNA, svega pola sata vožnje od centra grada Bihaća, u prirodnom ambijentu okružen prirodnim ljepotama. Iznad centra uzdižu se dvije srednjovjekovne utvrde, Ostrovica na njegovoj zapadnoj strani i Havala na istočnoj, odakle se pruža fantastičan pogled na prirodu koju samo možete zamisliti. I naljepši slapovi rijeke Une, Štrbacki buk i Martin Brod, su atrakcije koje morate vidjeti za vrijeme vašeg boravka, a udaljeni se svega nekoliko kilometara od našeg centra.

Ako ste  zaljubljenici u planinarenje i šetnju ili pak uživate u laganoj vožnji biciklima po mnogobrojnim neutabanim stazama unutar Nacionalnog Parka UNA, tim više će vam boravak u našem centru biti potpuniji.

 

DVODNEVNI RAFTING IZLET

Turistički centar DISCOVER BIHAĆ za vas organizira dvodnevne „all inclusive“ rafting izlete po posebnim cijenama. Izleti se organiziraju uglavnom za vikende i praznike no moguća je organizacija i radnim danima.
Sve što treba da uradite je da okupite ekipu od minimalno 6 osoba i dođete u naš centar, a mi ćemo se pobrinuti za nezaboravan provod. Familiarization

Dvodnevna ponuda uključuje:

  1. RAFTING Štrbački buk-Lohovo / čamac, sigurnosna oprema, skiper, prevoz, osiguranje /
  2. OBROCI / prvi dan – doručak prije raftinga, ručak i roštiljadu nakon raftinga, drugi dan -  doručak prije polaska nazad /
  3. NOĆENJE u višekrevetnim sobama u Vili Buk
  4. OBILAZAK starog jezgra grada Bihaća sa vodičem

PROGRAM IZLETA:

PRVI DAN

10.00 h – Dolazak u naš centar u Kulen Vakufu
10.30 h – Doručak
11.00 h – Zaduženje opreme i polazak na rijeku
11.30 h – Dolazak na start raftinga i upoznavanje sa rijekom i sigurnosnim pravilima
12.00 h – Start raftinga Štrbački buk – Lohovo
15.30 h – Završetak raftinga i vožnja nazad u naš centar
16.30 h – Dolazak u centar
17.00 h – Ručak i odmor
20.00 h – Večernja zabava uz roštiljadu
- - - -     – Noćenje

 

DRUGI DAN

10.00 h – Doručak
11.00 h – Vožnja u Bihać i obilazak grada
13.00 h – Odlazak