PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Terme Gračanica

GRAčANICA, Sočkovac, Polje bb

Terme Gračanica

Adresa Sočkovac, Polje bb
Mjesto Gračanica
Telefon 035/704-414
Fax 035/704-414
E-mail terme@wirac.ba
Web http://terme.wirac.ba/

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Kompleks Terme, prepoznatljiv po bazenima sa ljekovitom termo-mineralnom vodom, nalazi se u Gračanici, udaljen 500 m od puta Doboj – Tuzla. S obzirom na veliki potencijal izvora termomineralnih voda koje se koriste za lječenje, sport i rekreaciju, Gračanica je zahvaljujući ovom kompleksu postala poznata kao centar banjsko-rekreativnog turizma.
Kompleks čini mali bazen za djecu, srednji i veliki bazen, te prostor za masažu, restoran, teren za odbojku na pjesku i dr.

Hidrogeološkim i geološkim istraživanjima, naročito istražnim bušenjima, u periodu nakon 1979. godine, dokazan je ogroman hidrotermalni potencijal ovog područja, tako da je nakon 1985. godine započeto sa eksploatacijom termomineralnih voda i plina CO2.

Termomineralne vode Terme Gračanica, pripada grupi ljekovitih voda sa bogatim i sadržajnim stavom u jonskom i gasnom pogledu, te pogodnom mineralizacijom.

Indikacije i primjena voda atestirana je i verificirana od većeg broja eminentnih institucija bivše Jugoslavije. Tako su balneološko-medicinska izučavanja izvršena od nadležnih institucija iz Sarajeva, Zagreba i Maribora i sva su dala istovjetne rezultate.

Na osnovu karakterističnog sastava i bakteriološke ispravnosti ova voda može se koristiti i kod gastričnih oboljenja, oboljenja jetre, žuči i žučnih kanala, jer pojačava biligenezu izazivajući holeretičke efekte, smanjujući šećer u krvi.
Termomineralna voda Terme djeluje i antiinflamotorno kod ginekoloških oboljenja, zatim kožnih oboljenja – ekcema, dermatitisa i psorijaze.

Voda se koristi pijenjem u banjskim uslovima, banjanjem u kadama, kao i za kineziterapiju u bazenu, te za ispiranje i orošavanja kod ginekoloških oboljenja.

Prirodna termomineralna voda Terme Gračanica može se koristiti za lječenje:

zapaljenska reumatska oboljen
reumatska degenerativna oboljenja
stanja nakon povreda i operativnih zahvata na lokomotornom sistemu
lakši oblici hipertenzije
ginekološka oboljenja
kožna oboljenja