PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Ski centar Ranča Jajce

JAJCE,

Ski centar Ranča Jajce

Adresa
Mjesto 70101 Jajce
Telefon 063 289 066
Fax
E-mail
Web

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Planina Ranča nalazi se u Središnjoj bosni, pripada Vlašićkom masivu, to je dosta pitoma planina i pristupačna sa svih strana. Osim planinarenja i upoznavanja kraljevskih putova, pogodna je za bavljenje i zimskim turizmom. U njenom podnožju s zapadne strane nalazi se Općina Dobretići udaljena  svega 5km od obnovljenog i otvorenog  Ski centra Ranča, a s njene  južne strane  prostire se divan pogled na turistički  grad Jajce, prijeratni biser turizma BiH koji je zbog svojih prirodnih ljepota i turističkih potencijala  prozvan kontinentalnim Dubrovnikom.

Najviša kota Ranče je Suvi vrh koji se nalazi na1463m nadmorske visine. Ski centar Ranča  je jedno od tri prijeratna skijališta u Središnjoj bosni, udaljen svega 20 kilometara od poznatog skijališta Vlašića.

Općina Dobretići kao nova turistička destinacija  postala je poznata po tome što se njeno središte nalazi na nadmorskoj visini od 1200 metara, a kao takva najviša je u našoj zemlji. Stariji pougarci kažu, a i mi mlađi pamtimo da ovdje snijeg pada 10 mjeseci u godini, odnosno nije zabilježeno da sniježne pahuljice padaju samo u ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu. Dakle postoje dobri prirodni i drugi preduvjeti za ozbiljnijim bavljenjem zimskim turizmom, jer opće je poznato da u Pougarskom kraju zima traje pola godine, a ostala tri godišnja doba zgusnuta su u drugu polovicu. Na Ranču  prvi snijeg  padne u listopadu, a zadnji za praznik rada koji su naši ljudi najčešće proslavljali grudajući se.

Naš sportsko-rekreacijski centar Ranča ima oko 5 kilometra uređenih staza i za sad je samo sa jednim ski liftom u pogonu, kapaciteta do 1000 skijaša na sat, što zadovoljava trenutne potrebe nas skijaša rekreativaca koji tradicionalno gravitiramo ovom skijalištu.