PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Ski centar Raduša

GORNJI VAKUF - USKOPLJE, Trnovača bb

Užitak skijanja na najboljem snijegu

Ski centar Raduša

Adresa Trnovača bb
Mjesto 70240 Gornji Vakuf - Uskoplje
Telefon 063 453 440
Fax 030 495 977
E-mail info@radusa-info
Web www.radusa-info.com

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Sportsko rekreativni centar Raduša po svom zemljopisnom položaju se nalazi na 43°52ˇ04.84"
s.z.š i 17°29ˇ05.74" i.z.d što bi značilo da se po ovim koordinatima nalazi u umjerenom zemljopisnom
klimatskom pojasu.Po svom zemljopisnom položaju unutar BiH pl.Raduša nalazi se na prijelazu visokih planina središnje Bosne u krševitu i jako razlomljenu morfološku strukturu visokih planina sjeverne Hercegovine. Zajedno sa planinama Vran, Ljubuša, Vranična planinska grupa, srdnjobosanskog  rudogorja (Vranica, Stit & Bitovanja) kao i susjedne planine Bjelašnica, Treskavica, Zelengora i Maglić, stvaraju prirodnu granicu između šuma i bogato plodnog tla Sjevere Bosne, i kamenitim, grubim krškim okolišem u južnoj Hercegovini. Sa najvišim vrhom Idovac( 1956 m n m visine) susjednim vrhoma Gare, Raduški kamen, kao i dva lednička jezera, od kojih je jedno ispod samog vrha Idovca , dok se drugo  nalazi na potezu istočno od njega , neposredno uz završetak lifta dvosjeda. Za Radušu su karakteristične i predivne prostrane livade i pašnjaci koji če upravo i poslužiti za uživanje i opuštanje u zimskio rekreativnim aktivnostima.

GRANICE: Vukovsko polje na sjeveruzapadu, Zahum prolaz(1224 m) i južno Rama bazen sa velikim  umjetnim jezerom, planina Stožer (1758 m) na sjeverozapadu, Makljen prevoj (1123 m) na istoku. Prevoj Makljen je poveznica između doline rijeke Vrbas i doline rijeke Neretve.
ajviši vrh Raduše Idovac je nedvojbeno vrhunac vidikovaca između Hercegovine i Bosne. U smjeru juga, prostire se pogled preko valovite planine Ljubuša, pl. Čvrsnica i pl. Vran.Duboko dole, što je nekada bila,  dolina rijeke Rama. Rijeka Rama je zapadni pritok rijeke Neretve. Ramsko jezero je jedno od najljepših umjetnih jezera u južnoistočnoj Europi. Vranička grupa planina privlaći Vaše poglede prema istoku zajedno sa Uskopaljskom dolinom, dok na zapadnoj strani, pogled se prostire preko kako ga nazivju Trium camporum, Kupreško polje, Glamočko polje i Livanjsko polje, najduže polje cjelokupnog područja dinaride.

Raduša je, kažu, bila ispresjecana i "duhanskim putevima” kojima se prenosio duhan iz Hercegovine dublje
u Bosnu.

Udaljenost Zagreb: 301 km, Split: 166 km, Dubrovnik: 275 km, Zadar: 299 km, Sarajevo: 120 km