PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Rekreacioni centar Brusnica

FOJNICA, Fojnica

Rekreacioni centar Brusnica

Adresa Fojnica
Mjesto 71270 Fojnica
Telefon 063 780 412
Fax 030 831 738
E-mail rc_brusnica@yahoo.com
Web www.brusnica.ba

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Fojnički ski-centar "Brusnica" nalazi se na Vranici, točnije na istočnom početku planinskog masiva Vranice, u središnjem djelu BiH. Najveća je planina u Bosni (2112 me. n.v.), dok su u Hercegovini od nje više planine Prenj i Čvrsnica.

Od Fojnice do R.C. "Brusnica" dolazi se regionalnim putem prema Bakovićima, gdje se odvaja makadamski put kojim se nakon 12 km vožnje stiže do nas. Trudimo se održavati put čija je visinska razlika (od Bakovića do R.C. Brusnica) 900 m sa oko 7,5 % nagiba duž cijele komunikacije.

Godine 2003. tadašnji gvardijan fojničkog Franjevačkog samostana, fra Janjko Ljubos, te g. Marko Stojmilović, dolaze na ideju o uređenju skijaških staza na Brusnici. Ideju započinju realizirati montiranjem jednog malog ski-lifta dužine 500 metara, i to na lokaciji Poljana, 200 metara od nekadašnjih Fratarskih staja, pa do Jezerca, a već nakon dvije godine skupina dioničara nabavlja i postavlja još jedan ski-lift dužine 1.100 metara na lokaciji Fratarske staje-Bandir.

Godine 2007., nakon otvorenja hotela "Brusnica", društvo "Bor-trade" otkupljuje liftove i počinje sa uređenjem staza, što rezultrira kvalitetnijim radom i organizacijom skijališta u navedenom periodu.

Ski-centar se nalazi na jugoistočnoj strani, pa je u nestabilnim vremenskim periodima izložen suncu i jugu, što u hladnijim danima predstavlja pravo zadovoljstvo, a u toplijim danima pravi probleme skijašima zbog omekšavanja staze i bržeg topljenja snijega.

Trenutno oba lifta imaju po dvije staze, kao i treću priključnu između njih, ukupne dužine od pet kilometara, te kapaciteta 450 skijaša na sat, što ovo skijalište, pogotovo s obzirom na njegovu nadmorsku visinu, svrstava u red ozbiljnijih i bolje organiziranih u široj regiji.

Uz mali lift postoji i parking prostor za 160 vozila, a parkiranje je osigurano i pored hotela "Brusnica", kao i cafe-gril za okrepljenje na stazi.

Krajem 2010. godine završen je regulacijski plan vikend-naselja u kojem je akcent stavljen na zaštitu skijaških staza, a urađen je i master-plan skijališta, te provedene pravna i ekonomska studija, što daje dodatnu ozbiljnost odnosu lokalnih vlasti prema ovom projektu.

Trenutne staze prilagođene su rekreativcima, a uređena je i staza za profesionalce na velikom liftu dužine jedan kilometar, sa lijepo izraženom prirodnom konfiguracijom i zadovoljavajućom širinom terena.

Možemo reći da vlada prilično veliki interes za naš projekt, što pokazuje i skoro 600 placeva za vikendice, te desetak lokacija za poslovne objekte.

Od ove godine imamo i kvalitetniju ponudu iznamljivanja ski-opreme sa servisom.

Pored smještajnih kapaciteta hotela od 50 ležaja, na lokalitetu postoje lijepo uređene vikendice sa povoljnim cijenama iznajmljivanja.

Možemo zaključiti da ambicije sadašnjih vlasnika za proširenjem kapaciteta postoje i da je prioritet izrade staza prema gradu Fojnici sjevernom i sjeveroistočnom stranom, čime bi skijalište, takoreći na jednoj lokaciji, imalo raznovrsniju ponudu.

Pri planiranju trase staze vođeno je računa i o drugim zimskim sadržajima (sankanje, snowboard, škola skijanja...), a stručne savjete davali su i austrijski, te talijanski stručnjaci iz oblasti tehničkih rješenja i posnježavanja.
 

Foto galerija je trenutno prazna.