PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Planinska kuća Jezernica

FOJNICA,

Udobnost i pravi planinski ugođaj

Planinska kuća Jezernica

Adresa MAPA
Mjesto 71270 Fojnica
Telefon 061 189 153
Fax
E-mail alma@jezernica.ba
Web www.jezernica.ba

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Planinska kuća "Jezernica" smještena je na putu Fojnica - Prokoško jezero i udaljena je 12 km od Fojnice, a 10 km od Prokoškog jezera. Ova se izuzetno udobna kuća, prilagođena željama i potrebama gostiju svih generacija nalazi na nadmorskoj visini od 1131 m , što dovoljno govori o raznolikosti prirodnog okruženja u kojem je smještena.

Mnogi istinski zaljubljenici u planinu i prirodu doživljavaju ovdje neke od nezaboravnih iskustava. U prelijepo uređenom restoranu kapaciteta 40 osoba
gostima se nudi izvrsna kuhinja kao i specijaliteti karakteristični za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Objekat raspolaže sa 37 ležaja i moderno uređenim kupatilima.

Dolaskom u Fojnicu, potrebno je zaputiti se cestom prema Prokoškom jezeru, poznatoj turističkoj destinaciji ovog dijela Srednje Bosne. Upravo tu na pola puta do jezera u regiji zvanoj Prokos nalazi se Planinska kuća "Jezernica" koja pruža maksimalni ugođaj uz prelijepu prirodu.

Planinska kuća "Jezernica" pruža udobnost i pravi planinski ugođaj. Ono što je posebno važno istaći je izuzetna briga za čistoću kako u unutrašnjem tako i u vanjskom širokom prostoru oko objekta planinske kuće "Jezernica".  Obilje vode, izvorišta u okolici objekta od kojih bukvalno zastaje dah, svojim će zvukovima nedirnute prirode učinit ugodnim kako jutarnje buđenje, tako i noćni san.

Posebno bogatstvo nadohvat ruke su veliki kapaciteti vode u neposrednoj okolici planinske kuće Jezernica. Prirodni izvori, voda u najljepšem
okruženju i padu u slapovima, brojni izvori čiste pitke vode čine ovaj kraj čudesnim.
 
Priroda je fenomenalna, naročito potoci i mali slapovi. Zanimljivo je istaći da jedan od izvora, neposredno uz planinsku kuću "Jezernica" zapravo čini dio rijeke Fojnice koja protiče kroz grad Fojnicu i ide dalje prema Kiseljaku te se u Visokom ulijeva u rijeku Bosnu.

Hrana

U Planinskoj kući "Jezernica" pored izuzetne čistoće i udobnosti posebno se vodi računa o načinima spremanja i izboru zdrave hrane
karakteristične za ovo podneblje.

Ovdje će gurmani naći pravi raj i izobilje primamljivih ukusa hrane i pića koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Od tradicionalnih traženih sireva i kajmaka s ovih područja, domaćeg mlijeka, domaćeg hljeba, jela iz prepoznatljive cijenjene bosanske kuhinje (kuhana jela od mesa i povrća, supe i čorbe), neizostavna je pura, a kao nezaobilazna i vrlo tražena namirnica je riba pastrmka, uzgojena u prirodnom okruženju okolnih rijeka i potoka. Neizostavne i uvijek svježe su pite, burek, sirnica, zeljanica... pripremljene od isključivo domaćih sastojaka.

Ne mogu se zaobići ni ostala jela kao što su pečena teletina i jagnjetina spravljena na ražnju ili ispod saća, te još jedno odličje bosanske
tradicije, jela s roštilja.

Pružite svojim najmlađima nezaboravno iskustvo boravka u prirodi

Pored potpune prilagođenosti najmlađima enterijera Planinske kuće "Jezernica" i okolni prostor potpuno je prilagođen mlađima. Uz novoizgrađenu igraonicu za djecu u vidu penjalica, ljuljački i pješčanika, djeca svoje aktivno vrijeme mogu provesti i u razgledanju okolice u susretu sa brojnim biljnim i životinjskim vrstama.
Vaši će mališani biti potpuno zadovoljni u novoj i neistraženoj prirodi koja je potpuno prilagodjena njihovim interesovanjima.

Foto galerija je trenutno prazna.