PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Planinarski dom Mekuše

VAREš, Planina Zvijezda

Planinarski dom Mekuše

Adresa Planina Zvijezda
Mjesto Vareš
Telefon 032 593 013, 061 196 212
Fax
E-mail
Web

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Planinarski dom „Mekuše", kojim upravlja Planinarsko društvo 'Zvjezdangrad' iz Vareša, nalazi se na 1230 m n/v, na planini Zvijezda. Dom je od Vareša udaljen oko 10 km i nalazi se u prekrasnoj prirodi, okružen crnogoričnom i bjelogoričnom šumom.

Do planinarskog doma se može doći iz tri pravca: iz Vareša preko Vijadukta pa do Majdana, zatim kroz Vareš, preko Ponikve do Mekuše,  taj put je nešto duži, oko 12 km i treći put je preko Dola na Zvijezdi. Za posjetioce koji dolaze privatnim automobilom i autobusima postoji cesta sve do doma.

 Na području planine Zvijezde članovi Društva uradili su  markiranje planinarske staze, koja može poslužiti ne samo planinarima već i za organizaciju foto safarija i škole u prirodi. Takođe, u blizini doma nalaze se  tereni za odbojku i nogomet.

 Kapacitet doma je 30 ležaja sa salom kapaciteta 40 mjesta. Dom ima električnu energiju, vodu i telefon.

Cijena: noćenje za građane je 10,00 KM, članove Saveza planinara je 8,00 KM i za članove Društva Zvjezdangrad 6,00 KM

U turističkoj ponudi svakako treba spomenuti brojna izletišta koja su vikendima prepuna gostiju. Na brdu Perun je nedavno ponovo otvoreni planinarski dom Javorje do kojega se može doći automobilom, no taj mora biti opremljen pogonom na sva četiri kotača, planinarski dom spreman je za goste i na Mekušama koji je kao i na Perunu otvoren 24 sata. Tu se može prespavati, ručati, odmoriti, uživati u čistom planinskom zraku, bez brige za djecu, jer za najmlađe je pripremljeno kompletno igralište sa svim što je djeci potrebno.