PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Planinarski dom Lopata

KREšEVO, Planina Lopata

Omiljena destinacija planinara

Planinarski dom Lopata

Adresa Planina Lopata
Mjesto Kreševo
Telefon 063 993 349
Fax
E-mail dom@pdbitovnja.ba
Web

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Planinarski dom na Lopati nalazi se na sjeveroistočnim padinama planine Bitovnje, na istoimenom proplanku okruženom mješovitom listopadno-crnogoričnom šumom.

Građen je u periodu od 1959. do 1963. godine vlastitim sredstvima društva i uz pomoć Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine. Najveći dio građevinskih i zanatskih radova izveli su sami članovi društva. Izgradnja doma bila je praktična realizacija ideje koja je prvi puta iznesena 1939. godine i bila prisutna u društvu i u vrijeme obnove njegovoga rada nakon II svjetskog rata. Od 1979. do 1992. godine dom je bio u nekoliko navrata dopunjavan novim sadržajima, pa je po završetku III faze adaptacije doma, u listopadu 1991. godine ulazio u red najkomfornijih planinarskih objekata ne samo na području Bosne i Hercegovine.
 
Tokom više od 20 godina svoga postojanja dom je bio omiljena destinacija planinara, sportaša, izviđača, umjetnika i ljubitelja prirode iz svih krajeva bivše Jugoslavije, pa i iz inozemstva. Zbog izgrađene neophodne infrastrukture i raspoloživih sadržaja i kapaciteta u neposrednoj okolini doma u dva navrata organizirane su najveće manifestacije planinarskog pokreta u Bosni i Hercegovini: 1963. godine III Slet planinara Bosne i Hercegovine, 1991. godine Dan planinara Bosne i Hercegovine, obilježavanje 110. obljetnice organiziranog planinarstva u Bosni i Hercegovini 2002. godine.
 
Dom je građen u kombinaciji kamen-drvo. Ima podrum, prizemlje, kat i potkrovlje. Strujom se opskrbljuje iz električnog agregata, a vodom iz vlastitog vodovoda. Prostorije doma u zimskom se periodu zagrijavaju centralnim grijanjem.
 
Rapolaže sa ukupno 60 ležajeva u sobama od 2 do 14 ležajeva, kao i sa dva mini apartmana. U prizemlju je prostrana trpezarija koja može primiti 60 gosatiju, kao i suvremeno opremljena kuhinja. U prizemlju se također nalazi i sanitarni čvor sa WC i tuš kabinama sa toplom vodom.
 
U neposrednoj blizini doma uređena je skijaško-sanjkaška staza dužine 750 m, sa ski-liftom i „pečurkom" – toplim kutkom gdje se mogu dobiti topli napici, piće i jela sa roštilja.
 
Dom je u toku godine otvoren vikendom, praznicima i prema potrebi.