PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Olimpijska dvorana Zetra

SARAJEVO, Branilaca Sarajeva 21

Olimpijska dvorana Zetra

Adresa Branilaca Sarajeva 21
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 212 018
Fax
E-mail
Web

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

OLIMPIJSKI KOMPLEKS ZETRA je smješten na zemljištu oblika trokuta omeđenog sa Sjevera stadionom Koševo, Istoka pomoćnim nogometnim igralištima i grobljem Sv. Josipa, a Zapada Ulicom Ali- Pašina. Prostire se na prostoru od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je tvrtka ZOI'84 –OCS Sarajevo (Upisano u zemljišnoknjižnom uredu Suda u Sarajevu), koja je pravni sljedbenik Organizacijskog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara. Kompleks je projektiran još 1978 godine kao višenamjenski kompleks. Projektiranje je povjereno Institutu za arhitekturu i urbanizam iz Sarajeva, a projektanti su sarajevski arhitekti Prof. dr. Dušan Đapa i Lidumil Alikalfic. Dobivanjem XIV Zimskih olimpijskih igara je uvjetovalo izvjesne izmjene u projektu, kao i odustajanje od građenja određenih objekata.
U okviru kompleksa su slijedeci objekti:
1. Olimpijska dvorana
2. Stadion za brzo klizanje
3. Energana
4. Aneks Olimpijske dvorane
5. Gradska toplana
6. Parkinzi i servisna prometnica
7. Parkovi i zelene površine
Izgradnja objekata je počela u VI. Mjesecu 1981. godine (kamen temeljac položen 26. VI. 1981.), a svečano otvaranje je bilo 14. XII. 1982. godine, kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta g-din Juan Antonio Samaranch otvorio Olimpijsku dvoranu Svjetskim prvenstvom juniora u umjetničkom klizanju. Stadion za brzo klizanje je otvoren u III. mjesecu 1983. godine (prvo zaleđivanje leda je bilo u XI. Mjesecu 1982. godine) Zbog potreba većih prostora za MOK i operativnu jedinicu izvršeno je dograđivanje aneksa s prostorima kuglane VIII– XII. mjesec 1983. godine.
Olimpijska dvorana je više-etažni objekt. U prizemlju su smještene garderobe s mokrim čvorovima, male dvorane (3), strelište, kuglana, fitnes centar, plesna dvorana, mokri čvorovi za publiku, skladište za potrebe dvorane, te holovi i hodnici za okupljanje sportaša. U suterenu je prostor velike dvorane (105 * 100 m) s borilištem velicine 100 * 60m, odnosno montažno-demontažnom ledenom plohom 30 * 60 m. Također su tu ulazi za posjetitelje (šest), kao i galerijski prostori malih dvorana. Na katu na zapadu dvorane je hol publike sa šankom.
Uz dvoranu je aneks gdje je smještena uprava objekta, olimpijski komitet BiH, olimpijski muzej, salon, kuglana.
Stadion brzog klizanja je objekt duljine 200 i širine 90 m sa stazom za klizanje duljine 400 m i širine 12 m, šest tenis igrališta. Ispod stadiona je skladište površine 16.000 qm. Energana je objekt u kom je smještena kompresornica, garaže, trafostanica i agregat. Glavna dvorana je projektirana i izgrađena kao polivalentna dvorana, zadovoljava sve uvjete međunarodnih sportskih federacija za dvoranske sportove. Pored sportova na ledu, mogu se održati natjecanja u košarci, rukometu, gimnastici, tenisu, borilačkim sportovima, streljaštvu – natjecanja u zračnom oružju, kuglanju i nizu drugih sportova uključujući i natjecanje u dvoranskoj atletici. Također se dvorana može koristiti za potrebe održavanja sajmova, izložbi, koncerata,kongresa i slično.
Projektanti Zetre dobili su nagradu «Borbe» za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u Jugoslaviji za 1983. godinu.
Najznacajnija manifestacija održana u Olimpijskom kompleksu je svakako održavanje XIV. zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Iza Olimpijade održan je niz međunarodnih natjecanja, kao što su: tri svjetska prvenstva za juniore u umjetničkom klizanju, svjetsko prvenstvo za žene u brzom klizanju, svjetsko prvenstvo juniora u brzom klizanju, Europsko prvenstvo u umjetničkom klizanju, Gala kup u dizanju utega, svjetsko prvenstvo u gađanju zracnim oružjem, Davis kup u tenisu, Europsko prvenstvo u brzom klizanju (kao posljednje natjecanje održano na stadionu za brzo klizanje 1991. godine) te niz međunarodnihutakmica u košarci, rukometu i međunarodnih natjecanja u borilačkim sportovima.
Svakako treba spomenuti i niz međunarodnih natjecanja nakon obnove dvorane poslije rata u više sportova. Održavanje niza kulturnih manifestacija svrstalo je kompleks među znacajnije kulturne centre u Gradu. Tako su održani koncerti rok i zabavne glazbe: Alvin Lee, Elton John, svjetski poznate grupe Scorpions, DJ Bobo, festival «Vaš šlager sezone», niz poznatih imena domaće i estrade iz okruženja, dok je najviše posjetitelja bilo na koncertu grupe «Bijelo dugme» njih 22.500. Pored ovoga su održani koncerti duhovnih pjesama, kazališne predstave, koncerti ozbiljne glazbe, koncerti za UNICEF, kao i niz drugih kulturnih manifestacija.
Dvorana se potvrdila i kao kvalitetno sajmište, jer je održano nekoliko kvalitetnih sajmova. Niz politickih manifestacija, kao što je održavanje «Samita 1999», kada je ugošćeno više desetina šefova država i vlada iz cijelog svijeta sa preko 2.000 novinara pokazalo je da se može dvorana smatrati i kongresnim centrom. Održano je više stranačkih i politickih skupova sa najvećom zabilježenom posjetom na održavanjumanifestacije «YUTEL za mir» kada je u dvorani bilo oko 30.000 osoba, a oko nje još 20.000.
Održavanje više djecjih manifestacija pružilo je maksimalnu sigurnost i najmlađim posjetiteljima na priredbama kao što su «Malom šlageru», «Kids Festivalu» «Olimpijskoj bajci» (sa preko 60.000 posjetilaca na više predstava u tri dana održanoj sa ledenom plohom u dvorani), kao nizas igraona.
ZETRA u vrijeme održavanja ZOI'84
U Olimpijskom kompleksu Zetra je održano preko 50% programa satnice XIV Zimskih olimpijskih igara. U njenim prostorima je održano natjecanje u:
1. Umjetničkom klizanju
2. Brzom klizanju
3. Hokeju na ledu
4. Ceremonija zatvaranje Igara
Organizacija prostora u vrijeme održavanja ZOI'84 je bila takva da je osiguravala autonomiju, odnosno neometan rad raznih sudionika u organizaciji Igara. Sportašima su bili na raspolaganju prostori u prizemlju i to:
Zajednicki prostori za sva tri sporta:
1. Ambulanta
2. Prostorija za doping kontrolu
3. Hol sportaša
4. informativni pultovi
Hokej na ledu:
1. šest stalnih momčadskih garderoba za potrebe hokeja na ledu (svaka je garderoba imala svoj mokri cvor – tuševi i wc, posebnu prostoriju za sušenje opreme opremljenu snažnim kaloriferom, u prostoriji je bio potrebni mobilijar, klupe, maserski stol, tabla sa skicom igrališta, šoška za odlaganje palica).
2. jedna operativna svlačionica s mokrim čvorom za potrebe hokeja
3. jedna operativna svlačionica bez vlastitog mokrog čvora
4. Prostorija Rukovodstva i sekretarijata natjecanja
5. Salon Međunarodne hokejaške federacije
6. Prostori servisa
7. Prostori tehnicke službe
Za ove sportove su bile na raspolaganju dvije ledene plohe. Jedna u zatvorenom prostoru u dvorani velicine 60*30 m, s polumjerom krivine od 8,5 m, te propisanom ogradom. Druga ledena ploha je bila staza za brzo klizanje, 400-sto metarski prsten širine 12 metara, s unutarnjim promjerom od 42 metra, te vanjskim od 66 m, te tri klizne staze od po 4 m.
Umjetničko klizanje:
1. Cetiri muške i cetiri ženske garderobe
2. Prostori Rukovodstva i sekretarijata natjecanja
3. Prostori tehnicke službe natjecanja
4. Prostori servisa
5. Prostori šminkera i frizera
6. Prostori zagrijavanja
7. Prostori mokrih cvorova i tuševa sa saunama
8. Salon Međunarodne klizačke federacije
9. Prostorija za ždrijeb
Brzo klizanje:
1. šest muških i šest ženskih garderoba
2. Prostori rukovodstva i sekretarijata natjecanja
3. Prostori tehnicke službe natjecanja
4. Prostori okupljanja sportaša
5. Prostori mokrih cvorova s tuševima i saunama
6. Prostori mjerenja vremena
7. Prostori meteorološke službe
Televizija:
Dvije televizijske kuce su vršile prijenos iz Zetre. Za njihove potrebe je organiziran radni, kao i prostor za odmor. Smještaj reportažnih kola je bio ispod stadiona za brzo klizanje. Ukupna duljina reportažnih kola je bila preko 150 m. Americka TV kompanija ABC je donijela za svoje potrebe agregat za rezervno napajanje elektricne energije, dok je za zagrebacku TV kompaniju agregat osigurala Zetra (odnosno OK ZOI'84). Za potrebe TV Zagreb je osiguran prostor oko 600 qm, ventiliran, grijan, dok je za potrebe ABC osiguran prostor od 1500 qm ispod stadiona za brzo klizanje, gdje su smjestili kontejnere za svoje osoblje. U dvorani se nalazilo 34 komentatorska mjesta neposredno uz ledenu plohu (ispod lože) – mobilna komentatorska mjesta, i 22 komentatorske mjesta iznad tribina. Svako komentatorsko mjesto je bilo osigurano s po dva monitora, po dvije telefonske linije, izravnim tonom dvorane i potrebnim vezama sa zgradom televizije. Za potrebe ABC su urađena posebna komentatorska mjesta: uz ledenu površinu za umjetnicko klizanje i iznad tribina za hokej na ledu.U dvorani se nalazilo 8 kamera TV Zagreb i 8 kamera ABC. Za obje TV kuće je u mantineli su izvedeni otvori radi snimanja. Na stadionu za brzo klizanje su bile postavljene kamere na praktikablima, unutar piste i na dimnjaku gradske toplane.
Komentatori su bili smješteni u kontejnerima, koji su postavljeni na skelu, zajedno s mjeriocima vremena. U posebnom kontejneru je bila tv centrala. Također je urađen poseban kontejner za komentatora ABC, van postavljenih kontejnera za ostale TV kuće.
Press centar:
U okviru Zetre je bio organiziran i rad press centra u malim dvoranama. Oko 450 novinara je bilo akreditirano za pracenje događaja u Zetri. U jednoj dvorani je bilo stotinu stolova za rad novinara, druga dvorana s dvijestotine mjesta je bila dvorana za konferencije, dok je u trećoj dvorani bio organiziran šank za novinare. Također su bili prostori redakcije press centra, prostori za kopiranje rezultata i biltena, prostori telekomunikacija sa 48 telefonski kabina, te dvije foto-laboratorije.
Međunarodni olimpijski komitet
Za potrebe Međunarodnog olimpijskog komiteta je organiziran salon A i salon B u aneksu olimpijske dvorane. Također je bio i Ured direktora sporta MOK-a u Zetri.
Operativna jedinica:
Za rad operativne jedinice i Uprave objekta su bili posebni prostori u aneksu olimpijske dvorane. Također za službe sigurnosti, kao i tv nadzora su organizirani posebni prostori. Cijeli kompleks je nadziran sa 58 tv kamera. Svi ulazi su bili opremljeni metaldetektorskim vratima i «hajmanima» (rendgenima).
Gledalište:
Olimpijska dvorana je imala 8764 numerirana sjedišta. Od toga je za potrebe akreditiranih osoba izuzeto oko 2500 sjedišta. Zahvaljujući teleskopskim tribinama sa sjedištima u obliku klupa u dvorani je bio daleko veci broj posjetitelja. Tako je na zatvaranju Igara u dvorani bilo registrirano preko 12.000 gledalaca (12.584). Stadion za brzo klizanje nije imao sjedišta, vec je isključivo bilo projektirano stajanje. U zadnjem trenutku je izvršeno improviziranje sjedišta za potrebe kraljevske obitelji iz Švedske, a uz njih i još neke visoke zvanice. Inače stadion brzog klizanja je primao na betonske tribine 2500 posjetitelja, dok se na zelenim površinama moglo smjestiti još oko 3500 posjetitelja. Visoke zvanice su posmatrale natjecanja u brzom klizanju iz Salona MOK-a u dvorani.
ZETRA DANAS
Zahvaljujuci pomoci Međunarodnog olimpijskog komiteta izvršeno je saniranje objekata poslije ratnih djelovanja, osim stadiona za brzo klizanje. Trenutno stanje objekata olimpijskog kompleksa je slijedece:
1. Olimpijska dvorana:
Dvorana je u potpunosti građevinski sanirana. Također su izvršeni građevni zahvati u prostorima garderoba, kao i dogradnja u aneksu za potrebe Olimpijskog komiteta BiH i Olimpijskog Muzeja. U ovom trenutku dvorana raspolaže sa šest momcadskih garderoba s mokrim cvorom, Osam garderoba bez mokrih cvorova, odnosno zajednickim mokrim cvorom, a prema stadionu brzog klizanja. Ledena ploha nije stalna (ubetonirana u borilište) vec je tipa «tepiha», što ce reci montažno - demontažnog tipa.Gledalište je daleko manje nego li je ranije bilo, odnosno ima 5400 numeriranih sjedišta, što je za 3000 manje.
Instalacije u dvorani su modernizirane, rasvjeta borilišta je najkvalitetnija koja je u ovom trenutku u svijetu se izvodi i daje onaj nivo koji traže međunarodni sportski standardi za sve sportove (do 2.000 lx). Također grijanje i ventilacija omogucava komfor najkvalitetnijih zahtjeva.
Centralni nadzor preko racunarske tehnike je najsuvremeniji. Broj žicanih telefonskih veza prema dvjema centralama u Gradu je preko 300, izveden je i opticki kabl koji te veze može uvišestruciti, kao i omoguciti prijenose više tv slika. Također je u Zetri izvedena suvremena centrala, kako telefonije, tako i ISD veza.
Video nadzor ima preko pedeset kamera i izuzetno je fleksibilan sustav. Ozvucenje je urađeno sa najsuvremenijom opremom. Semafori - su za ogranicen broj sportova.Izvršeno je opremanje prostora fitnes centra sa saunom, opremanje kuglane, strelišta, te nabavka dva parketa i ostale sportske opreme. Izgrađen je i opremljen prostor za potrebe direkcije TV Sarajevo. Nabavljena je montažno-demontažna«balon-dvorana» dimenzija 90*36*11 m.

Okoliš:
Izvedene su kvalitetnije prometnice oko objekta. Također je uređeno veliko parkiralište u kontraforima za više stotina vozila.
2. Stadion za brzo klizanje:
Stanje ledene piste stadiona za brzo klizanje je takvo da je neupotrebljiv za bilo kakve aktivnosti na ledu. Prema istraživanjima norveških inženjera ocjevljenje piste je uništeno, tako da se mora izvoditi nova. Također su velika curenja u skladišni prostor ispod stadiona zbog uništene hidroizolacije.
3. Energana
Rashladna tehnika je rekonstruirana i uveden je novi nacin rashlađivanja. Do rekonstrukcije je bilo sustav izravnog rashlađivanja ledenih ploha putom amonijacnih para, koje su uvjetovale prisustvo 20 tona amonijaka u centru grada, koje je predstavljalo stalnu opasnost od trovanja s nesagledivim posljedicama. Novim sustavom taj problem je otklonjen, tako da se piste hlade sekundarnim medijem, glikolom (mala pista) i kalcijevim hloridom (pista za brzo klizanje). Nabavljen je novi dizel-elektricni agregat kao rezervno napajanje elektricnom energijom kompleksa, snage 650 kW.
TRENUTNI SPORTSKI SADRŽAJI U KOMPLEKSU:
1. OLIMPIJSKA DVORANA
a. Velika dvorana
·  Radna površina 6.000 qm
·  Športovi:
Natjecanja:
* Atletika u dvorani
* Rukomet
* Košarka
* Odbojka
* Gimnastika
* Tenis
* Borilacki sportovi
* Mali nogomet
* Streljaštvo zracno oružje do 100 vatrenih linija
* Kuglanje
* Umjetnicko klizanje
* Brzo klizanje – kratke staze
* Hokej na ledu

Rekreacija – trening:
* Tenis – osam terena
* Atletika – sve osim bacanja diska, koplja i kladiva
* Košarka – osam terena(dva parketa)
* Rukomet – pet terena (dva parketa)
* Mali nogomet – cetiri terena
* «Koktel postavka»:
- jedan teren za mali nogomet
- šest terena za ostale sportove
- staza za trcanje 90 m
* Dnevni kapaciteti:
- samo rekreacija: 600 korisnika
- samo nastava: 500 korisnika
- samo trening: 300 korisnika
·  gledalište
* atletika 5.000 numeriranih mjesta
* košarka – tenis 14.000 mjesta(potrebne dodatne tribine)
* rukomet – odbojka 12.000 mjesta (potrebne dodatne tribine)
* sportovi na ledu i gimnastika 9.000 mjesta (potrebne dodatne tribine)
* boks 18.000 mjesta (potrebne dodatne tribine)
* ostali sportovi – ovisno o organizaciji natjecanja
b. Male dvorane
15 * 15 m – tri dvorane
* Trening dvorana za karate
* Trening dvorana za gimnastiku, boks
* Trening dvorana za hrvanje, judo, aerobik
* Natjecanje u dizanju utega sa 100 mjesta
c. Streljana
* Zracno oružje 10 m: 42 vatrene linije (maksimalno 92)
* Malokalibarsko oružje 50 m: 14 vatrenih linija
* Vojno oružje – pištolj 25 m: 5 vatrenih linija
* Gledalište:
·  Malokalibarsko oružje 100 gledalaca
·  Zracno oružje 300 gledalaca
·  Vojno oružje – pištolj 200 gledalaca
d. Kuglana
* Osam staza po europskim standardima
* Gledalište 200 posjetitelja
* Bife – klub 100 mjesta
e. Fitnes centar
* Više sprava u dvije dvorane
* Mokri cvor
* Dvije saune
f. Plesna dvorana - do pedeset plesača

2. STADION BRZOG KLIZANJA
a. Pista za brzo klizanje
* 400-to metarski prsten širine 12 metara sa dvije natjecateljske staze i jednom stazom za zagrijavanje (trenutno neupotrebljiv)
* trening na rolama na stazi
* gledalište:
·  stalne tribine 2.500 gledatelja
·  dodatne improvizirane tribine sa mogucnošcu do 15.000 gledatelja
b. Tenis igrališta
* Šest tenis terena sa plasticnom podlogom
c. Karting
* Mogucnost organizacije karting staze na pisti za brzo klizanje
3. PRATECI SADRŽAJI
a. Garderobe
* Skupne garderobe sa mokrim cvorom 6 kom
* Sudacke garderobe sa mokrim cvorom 4 kom
* Športske garderobe sa zajednickim mokrim cvorovima 11 kom
b. Toaleti
* Zajednicki toaleti za sportaše (tuševi i WC) 5 kom
* Toaleti publike 5 kom
* Toaleti za ostale korisnike prostora 7 kom
c. Ugostiteljski punktovi
* Šankovi za publiku 3 kom
* Šankovi, restorani i bifei za ostale korisnike prostora 4 kom
4. OSTALI PROSTORI U
OLIMPIJSKOM KOMPLEKSU
a. Uredi uprave kompleksa
b. Uredi Olimpijskog komiteta BiH
c. Prostori Olimpijskog muzeja
d. Uredi kantonalne televizije Sarajevo
e. Skladišta ispod stadiona za brzo klizanje
f. Skladišta inventara dvorane
g. Energana, trafostanice, podstanice grijanja, strojarnice ventilacije, radionice
h. Gradska toplana
5. PROMETNICE I PARKINZI
a. Servisna prometnica duljine 800 m i prosjecne širine 8 m
b. Parkinzi
* Veliki parking dvorane na zapadu 300 vozila
* Mali parking na zapadu 30 vozila
* Parking službenih vozila uz energanu na zapadu 40 vozila
* Parking za dvoranu na istoku kompleksa 20 vozila
* Parking ispred skladišta na jugu kompleksa 60 vozila
ZETRA – ZEMLjIŠTE
A. Uknjižba u Zemljišno knjižnom uredu
Suda u Sarajevu:
a. Olimpijska dvorana 15.829 m2
b.Dvorište olimpijske dvorane
11.835 m2
c. Stadion za brzo klizanje 16.824 m2
d.Aneks olimpijske dvorane -dograđeno 1983 356 m2
e. Energana 1.533 m2
f. Dvorište uz stadion brzog klizanja 24.375 m2
g.Zemlja na jugu kompleksa 543 m2
Ukupno zemljište u gruntu: 71.295 m2
NAZIV VLASNIKA:
«Olimpijski centar Sarajevo d.d.»
B. Izgrađena površina – pod objektima:
a. Olimpijska dvorana 15.829 m2
b. Stadion za brzo klizanje 16.824 m2
c. Aneks olimpijske dvorane – dograđeno 1983 356 m2
d. Energana 1.533 m2
e. Servisna prometnica
s parkinzima na njoj 11.224 m2
f. Parkinzi 11.194 m2
Ukupno izgrađena površina 56.960 m2
C. Zelena površina: 14.335 m2

GRAĐEVINSKE POVRŠINE
1. Olimpijska dvorana
a. Nivo –6,30 910,37 m2
b.Nivo –3,50 8.508,82 m2
c. Nivo +0,00 8.629,90 m2
d.Nivo +4,00 1.258,80 m2
e. Nivo +7,65 824,20 m2
f. Nivo +10,10 505,31 m2
g.Nivo +12,50 227,24 m2
h.Stalne tribine 1.270,20 m2
Ukupno: 22.134,84 m2

2. Aneks olimpijske dvorane
a. Nivo –7,00 367,00 m2
b.Nivo –3,50 1.237,14 m2
c. Nivo +0,50 999,10 m2
d.Nivo +4,00 875,70 m2
e. Nivo +7,65 129,56 m2
Ukupno: 3.608,50 m2

3. Energana
a. Zatvoreni prostor 640,83 m2
b.Dvorište, rampe… 815,43 m2
Ukupno: 1.456,26 m2

4. Stadion za brzo klizanje
a. Nivo –7,00 - skladište
* Prometnica 3.597,00 m2
* Skladište 11.154,00 m2
* Rampa 600,00 m2
* Strojarnice 224,60 m2
* Energetski hodnik 132,00 m2
* Izlaz na tenis 144,00 m2
  Ukupno: 15.851,60 m2

b. Nivo –2.00
* Tenis igrališta 5.975,86 m2
* Rigol 188,73 m2
* Pista 4.760,40 m2
* Sigurnosni pojas 1.568,80 m2
* Zeleni pojas 2.506,00 m2
* Šetnica 1.891,85 m2
 Ukupno: 16.891,64 m2
Svega stadion: 32.743,24 m2
Ukupno Zetra: 59.942,84 m2
U znak zahvalnosti predsjedniku MOK-a za pruženu pomoc u obnovi Olimpijske dvorane, podrške građanima Sarajeva tokom ratnih strahota i pomoci u organiziranju Igara Olimpijska dvorana nosi ime «Juan Antonio Samaranch».

 

Foto galerija je trenutno prazna.