PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Lovište Bijele Vode

PRAčA, Bijele vode, Prača

Dobrodošli u Lovište

Lovište Bijele Vode

Adresa Bijele vode, Prača
Mjesto Prača
Telefon 038 245 050, 061 482 626
Fax
E-mail info@bijelevode.ba
Web http://www.bijelevode.ba

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

U ljepoti bosanskog planinskog pejzaža nalazi se Lovno turistički centar BIJELE VODE.

Lovište "Bijele vode” se nalazi u jugoistočnom dijelu BiH, na području općine Pale-Prača, Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Nalazi se na osnovnim pravcima turističkog prometa zapadne, srednje i istočne Evrope, tj. ono je veoma važna prometna raskrsnica osnovnih putnih pravaca: Beograd-Ustiprača-Sarajevo; Beograd-Ustiprača-Goražde-Dubrovnik; Sarajevo-Pale-Prača-Goražde-Dubrovnik.
Udaljenost lovišta od međunarodnog aerodroma „Sarajevo" je 68 km, a od Goražda ona iznosi 19 km. Obuhvata površinu od oko 2370 hektara (23,70 km²) i pripada kategoriji brdsko-planinskih lovišta otvorenog tipa, sa jako razvijenim reljefom. Prostire u području umjereno kontinentalne klime sa prosječnom godišnjom temperaturom 9,4º C, a u vegetacionom periodu IV-VIII mjesec 18,8º C.
Apsolutna min. temperatura iznosila je - 30º C, a apsolutna max. temperatura iznosila je + 38,2º C. Prosječno je godišnje 65 dana sa maglom. Klima je uslovila bujan razvoj, po količini i kvalitetu, raznih vrsta drveća i grmlja, te prizemne flore, tako da sve to čini prehranu divljači bogatom i raznovrsnom. Preovladavaju visoke i niske šume bukve, hrasta i plemenitih liščara, gdje, ustvari, obitava pretežan dio raznovrsne divljači.   

Cijelo područje je bogato vodom i ne postoje veći kompleksi koji nemaju izvora, potoka ili rijeka

U lovištu "BIJELE VODE” lov se provodi kao komercijalna i sportsko-rekreativna djelatnost, a u izuzetnim slučajevima i kao foto-lov. Lovište je bogato raznovrsnom divljači visokog i niskog lova, zatim pticama, ljeko-biljem, gljivama i dr.

Medvjed – Urcus Arctos (L), vrijeme lovljenja od 01.10 do 15.05. u periodima mjesečine prve četvrti do punog mjeseca (±2).

Divlje svinje – Sus Scrof (L), vrijeme lovljenja od 01.04. do 15.02. u periodima mjesečine prve četvrti do punog mjeseca (±2).

Srndać – Capreolus Capreolus (L), vrijeme lovljenja od 15.06. do 15.09.

Vuk, lisica, kuna zlatica i bjelica, divlja mačka i jazavac, zec i ptice.

Cijene lova
Medvjed – Urcus Arctos (L), taksa za ulazak u lovište svakog gosta iznosi 100 EUR. Na ime pripreme lova medvjeda gost uplaćuje 10% vrijednosti dogovorenog trofeja. U slučaju otkazivanja lova od strane gosta isti gubi prava na povrat akontacije. Kod dogovaranja trofejne vrijednosti medvjeda, dozvoljava se tolerancija od ± 15 poena.
Divlje Svinje – Sus Scrof (L), taksa za ulazak u lovište svakog gosta iznosi 50 EUR.
Srndać – Capreolus Capreolus (L), taksa za ulazak u lovište za svakog gosta iznosi 50 EUR.
KRZNAŠICE: Poseban lov na lisicu, vuka, jazavca, kunu i divlju mačku se ne organizuje. Ukoliko gost u lovu na drugu divljač dođe u priliku i izrazi želju da odstrijeli neku od ovih vrsta plaća unaprijed dogovorenu cijenu.

Pored potpunog ugođaja za strastvene lovce uprava kompleksa nudi raznovstan program aktivnosti i za one koji to nisu a žele da odmor provedu u nepatvorenoj prirodi i uzbuđenju. Kao najatraktivnije se ističe cjelodnevno spuštanje (rafting ili splavarenje) niz rijeku Drinu, što će pružiti priliku za uživanje u lijepim pejsažima a povremeno i dovesti i do povećanja nivoa adrenalina. Velike količine raznovrsne ribe ponudit će poseban užitak strastvenim ribolovcima kojima će sigurno ostati u sjećanju bogat ulov. Jako raznovrsna flora će zadovoljiti i najzagriženije berače ljekovitog bilja i gljiva. A prelijepi prizori i pejsaži će biti nadahnuće za svakog slikara.