PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Kompleks Panonskih jezera - Pannonica

TUZLA, Šetalište Slana Banja bb

Jedino slano jezero u Evropi

Kompleks Panonskih jezera - Pannonica

Adresa Šetalište Slana Banja bb
Mjesto 75000 Tuzla
Telefon 035 246 711,
Fax
E-mail panonica@bih.net.ba
Web http://www.panonika.ba/

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

Tuzla je grad koji je čvrsto odlučio da turizam postavi kao glavnu polugu daljnjeg privrednog razvoja. Tu odluku je općinska administracija realizovala kroz konkretne projekte koji su u samo nekoliko godina promijenili imidž rudarsko-energetskog centra naše zemlje u značajnu turističku destinaciju.

Dosadašnji rad kompleksa Panonskih jezera  u Tuzli pruža optimističke prognoze za buduće razvojne planove. U toku proteklih  kupališnih sezona, kompleks Panonskih jezera ukupne površine 5,5 ha, dužine obale od 1.000 m., površina šljunčanog dijela plaža od 10.000 m² , posjetilo je oko 1,6 miliona  gostiju ali uzimajući u obzir činjenicu da je kompleks Panonskog jezera otvoreni vodeni park i van ljetnje sezone za sve ljubitelje prirode i rekreacije, slobodno se može dati procjena od oko 2 miliona posjetilaca tokom proteklih 8 godina rada. Rekordna posjeta kompleksu Panonskih jezera je ostvarena u ljetnjoj sezoni 2009. sa oko 360.000 gostiju uz prosječnu dnevnu posjetu od oko 8.000 gostiju.

Malonogometni stadion sa umjetnom travom se nalazi 50 metara od samog Panonskog jezera u prelijepom ambijentu šetališta ''Slana Banja''. Opremljen je najmodernijom umjetnom travom norveškog proizvođača PST Sport, odobrenom od strane UEFA. Stadion ima tribine koje mogu primiti oko 200 gledalaca i reflektore koji omogućavaju korištenje stadiona u većernjim satima. Na stadionu su organizovani mnogobrojni turniri, ljetne lige u malom fudbalu, škole fudbala, a teren putem mjesećnih i sezonskih rezervacija redovno koriste građani, razna udruženja, firme itd.


Košarkaški stadion je izrađen od specijalne bitumenske podloge. Ova podloga apsorbuje udarce koji proizilaze iz vertikalne skočnosti te tako smanjuje štetni uticaj skokova na kičmeni stub. Stadion se nalazi 50 metara od Panonskog jezera u prelijepom ambijentu šetališta ''Slana Banja'' iznad malonogometnog stadiona sa umjetnom travom. Na stadionu su organizovani mnogobrojni turniri, ljetne lige u košarci, škole košarke, a teren putem dnevnih, mjesećnih i sezonskih rezervacija redovno koriste građani, razna udruženja, firme itd.

Odbojka na pijesku se nalazi između dva Panonska jezera. Teren pruža idealne uslove za zabavu u toku sezone kupanja i rekreaciju izvan ljetne sezone.

Fitness centar ''OPEN AIR'' se nalazi na otvorenom na 3 lokacije kompleksa Panonskih jezera:

1. između velikog i malog jezera,
2. između velikog i malog jezera prema južnoj gradskoj saobraćajnici, i
3. lokacija na istočnoj strani kompleksa uz dječiji park.

Na svakoj lokaciji se nalazi 10 sprava, tako da na jednoj lokaciji možete vježbati cijelo tijelo i sve mišićne grupe.
Fitness centri na otvorenom imaju prednost u odnosu na zatvorene i zagušljive fitness centre. Aktivnost se odvija na čistom zraku i uz prisustvo velikih količina kiseonika, a koji nam je potreban za efikasnije vježbanje. Fizičko vježbanje utiče na jačanje kardio-vaskularnog i lokomotornog sistema, a time direktno utičemo na podizanje imuniteta.
Za najbolje rezultate preporučuje se redovno vježbanje, 3 puta sedmično 30 do 45 minuta.
Prije vježbanja konsultujte se sa vašim porodičnim ljekarom ili specijalistima sportske medicine.