PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Europe rafting

KONJIC, Kolonija 16

Europe rafting

Adresa Kolonija 16
Mjesto 88400 Konjic
Telefon 036 723 322
Fax 036 723 322
E-mail info@europerafting.com
Web www.europerafting.com

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

 

Opis centra

"Europe Rafting" je prva i jedina agencija koja je zahvaljujući svom trudu i ozbiljnosti  certificirana  od  strane  Internacionalne  Rafting  Federacije.   Vodiči     (skiperi) su educirani od strane međunarodnih instruktora IRF-a i obučeni su po najnovijim metodama svjetske rafting asocijacije. Samim dobivanjem ovih licenci naši članovi su, pored primarnog značaja certifikata IRF-a, dobili i svojevrsnu nagradu za svoj dosadašnji rad i profesionalizam.

Agencija “Europe  Rafting“ u sklopu svoje ponude, nudi Vam i mogućnost odmora, uživanju u ljepoti odmora i odličnu domaću kuhinju u restoranu „ Stari Mlin ". Restoran se nalazi, na obali rijeke Neretve, 3 km, cca, uzvodno od Konjica, na putu za Boračko jezero. Bašta restorana je nad samom Neretvom...

Foto Safari. Putovat ćemo preko, Konjica, Ovčara, Kanjine, Džepa, Vrdolja, Čuhovića i naše krajnje destinacije sela Lukomir. utovanje je dugo oko 40 km u jednom pravcu, ili 2 sata. Obzirom da se radi o makadamskom putu, u 30% putovanja, brzina i kretanje mora biti prilagođena uslovima puta. Na našem putu ćemo vidjeti neka od sela Konjičkog kraja, njihovu arhitekturu tipičnu za planinski kraj sjeverne Hercegovine, način na koji ti stanovnici žive, prirodna bogatstva i kulturu ovog podneblja. U selu Lukomir, koje je smješteno na jednoj visoravni, nadmorske visine oko 1500 m, je predviđen ručak. Objed je tipičan za ovaj kraj ( domaći sir i kajmak,pita ispod sača... ) i bit će upriličen od jedne domaćice, a obavljat će se u društvu  mještana. Gosti će vidjeti običaje tih ljudi, koji već dugo odoljevaju čarima i podvalama civilizacije, oni žive na isti način , kako su živjeli njihovi djedovi. Doživjet će povratak u prošlost od najmanje 2 vjeka.

- Povratak je istim putem, nazad na polaznu tačku etno kamp Bijela, predviđen je u 16,00.

U ponudi planinarenja se nalaze dva izleta i to izlet na Borašnicu i izlet na Zelenu glavu (Prenj). Izlet na Borašnicu pored osvajanja vrha Borašnice podrazumjeva i obilazak nekropole stećaka na Borcima. Izlet na Prenj pored osvajanja najvećeg vrha prenja Zelene glave (2155 m nv) podrazumjeva i osvajanje par nižih vrhova kao što je Vrutak.
Vodiči su planinari osposobljeni i opremljeni za hitne medicinske intervencije (poljski komplet prve pomoći). Govore engleski jezik,radio vezom komuniciraju sa bazom i imaju GPS prijemnik. Za vrijeme izleta određeno je dežurno terensko vozilo, koje može intervenisati u roku od 30 min.

U prvom dijelu raftinga staza Neretve je nešto mirnija, cca 3km te će svaki od skipera dati gostima upute kako veslati i sa njima uvježbati osnovne elemente veslanja. U drugom dijelu staze ulazimo u Bukovicu. Na tom putu ćemo proći kroz kanjon rijeke Šištice, gdje ćemo vidjeti istoimeni vodopad visine 20 m kojim se Boračko jezero ulijeva u Neretvu. Daljom plovidbom prolazimo pored ušća rijeke Rakitnice a nakon kratke pauze ponovo smo u raftovima i na tom dijelu staze prolazimo kroz Veliki kanjon Neretve visine na pojedinim mjestima preko 1000 m. Vidjet ćemo neke od endemskih biljaka i životinja, a na ovom području ih ima jako puno. Proći ćemo kroz puno brzaka i bukova ( Ploče, Blizanci, Osmica, S, Kalajdžijin potok, Štrojila…). U daljem toku vožnje izlazimo iz Velikog kanjona i nakon 30 min vožnje prolazimo kroz najatraktivniji buk na Neretvi « Džaića buk 5 * jačine. Nakon završetka raftinga odlazimo u restoran « Stari Mlin « gdje skidamo opremu i  presvlačimo se u toplu odjeću. Nakon toga slijedi večera, specijaliteti Konjičkog kraja ( riba iz Neretve, teletina ispod sača, janjetina s ražnja, domaća rakija Šljivovica…)

Vodiči skiperi  su  osposobljeni ( IRF certifikat ) i opremljeni za hitne medicinske intervencije (poljski komplet prve pomoći). Govore engleski jezik,radio vezom komuniciraju sa bazom . Za vrijeme izleta određeno je dežurno terensko vozilo, koje može intervenisati u slučaju nezgode.

U toku raftinga je moguće snimati ili fotografisati, jer posjedujemo vodootpornu opremu.

Kanjoning predstavlja možda najatraktivniju outdoor aktivnost tokom ljeta, pa samim tim i najkvalitetniji oblik team building-a. Kombinovani prolasci kroz skrivene oblike kanjona povremeno traže od sudionika vještine kakvih nisu bili nisu ni svjesni da ih posjeduju, a sve u okruženju netaknute prirode i, takoreći, vanzemaljskog ambijenta. Kvalitet kanjoniga se očituje u kombinaciji svih atraktivnih outdoor aktivnosti, pa se tokom petosatnog probijanja kroz npr. legendarnu Rakitnicu, doživljaj proteže od mini raftinga, preko plivanja, ronjenja, pješačenja, penjanja i skakanja u vodu do spuštanja niz užad. Zajednička impresija svih dosadašnjih učesnika svodila se na slijedeće: “Ovo je san!!!

Foto galerija je trenutno prazna.