PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo

SARAJEVO, Lukavička cesta do 121

Promocija ljudskih vrlina

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo

Adresa Lukavička cesta do 121
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 452 994, 061 273 096, 061 273 950
Fax
E-mail tkdnovigrad@yahoo.com
Web www.tkdnovigrad.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Za vrlo kratak period, počev od oktobra 2002. godine kada je i osnovan, taekwondo klub je došao u sam vrh taekwondoa u državi i regionu. Sam početak rada kluba okarakterisan je zaslugom Harisa Husića, jednog od osnivača, koji je zajedno sa Belmirom Berberovićem, tada nocioci crnog pojasa 1. DAN, pokrenuo školu taekwondoa u OŠ "Meša Selimović” u februaru iste godine. Nešto kasnije, u oktobru 2002. godine, pokreću se škole na novim lokalitetima, OŠ "Grbavica 1” i Fitnes centru "Mojmilo”. Na putu do vrha, naši treneri, takmičari i ostali članovi kluba su uspjeli izgraditi jedan veoma čvrst i stabilan kolektiv koji se može pohvaliti izuzetnim rezultatima, kako onim takmičarskog profila, tako i onim koji se odnose na izgradnju ljudske ličnosti i karaktera. Posebno je izražen rad sa mladim ljudima i njihovim profiliranjem i školovanjem u segmentima sporta, posebice taekwondoa. Promicanje ljudskih vrlina i učenja naših ispravnih prethodnika, jedan su od primarnih ciljeva našeg djelovanja.
Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo okuplja članove na nekoliko lokacija na području glavnog grada Bosne i Hercegovine. Osim toga posjeduje i privatnu dvoranu koja je na raspolaganju 24 sata dnevno, a koja u veoma moderno uređenoj atmosferi pruža vrhunske uslove za trening. Za ovih deset godina rada, klub je okupio, približno, 900 članova koji su se upoznali sa osnovama taekwondo učenja. Trenutno, u klubu trenira oko 150 aktivnih članova svih uzrasta, oba spola.  Jedan od naših vrlo inspirativnih projekata, na koji smo veoma ponosni, zasniva se na radu sa djecom od 3-6 godina starosti, popularno nazvan "taekwondo vrtić”.
Sa članovima kluba radi pet stručno osposobljenih trenera visokih zvanja i nekoliko asistenata.
Treneri:
Belmir Berberović, dipl. kriminalista, taekwondo 4. DAN, hapkido 3.DAN;
Haris Husić, taekwondo 4. DAN, hapkido 1.DAN;
Bojan Lalić, student Pravnog Fakulteta, taekwondo 3. DAN, hapkido 1.DAN
Amin Avdović, student Fakulteta za sport, taekwondo 2. DAN, hapkido 1.DAN;
Mustafa Jaramaz, taekwondo 1. DAN
Asistenti:
Nejla Kaljanac, taekwondo 2. DAN,
Armin Gredić, taekwondo 1. DAN
Amir Katana, taekwondo 1. DAN
Bahra Avdović, taekwondo 1. DAN
Za vrijeme od jedne godine, naši treneri izvedu nešto više od 900 treninga na više lokacija u gradu. Naši takmičari, u tom periodu, učestvuju na približno 30 takmičenja, domaćih i internacionalnih. Veoma često u organizaciji kluba se izvedu i prijateljski susreti sa domaćim i inostranim klubovima kojih je u proteklom periodu organizovano nešto više od trideset. Od osnivanja kluba pa do danas, klub je učestvovao na 165 takmičenja raznih nivoa, od državnih, internacionalnih, turnira B klase, turnira A klase, pa do Evropskih i Svjetskih prvenstava. Takmičarska ekipa našeg kluba broji oko 40 članova, a neki od njih su redovni članovi državne reprezentacije.
U organizaciji kluba su održana i 4 internacionalna takmičenja pod nazivom "Sarajevo Open”, na kome je zadnji put, 2006. godine učestvovalo preko 400 takmičara iz 8 evropskih država, državno prvenstvo za seniore u borbama i prvenstvo u tehnici za sve uzraste 2010. godine, međureligijski taekwondo susret pod nazivom "Sarajevo Peace tournament ‘11” na kojem su učešće uzeli timovi iz Izraela, Italije, Hrvatske, Srbije, Francuske i BiH.
Sa taekwondo prvenstava naši takmičari su do sada donijeli 1169 medalju:
408 zlatnih,
330 srebrenih,
431 bronzanih
Na osnovu pojedinačnih rezultata naši takmičari su osvojili i 155 pehara za ekipne uspjehe:
58 za 1. mjesto
47 za 2. mjesto
32 za 3. mjesto
16 za 4. mjesto
6 za 5. mjesto
2 za 6. mjesto
2 za 7. mjesto
Članovi kluba su do sada učestvovali na 6 polaganja za crne pojaseve za vrijeme kojih su položili:
za crni pojas 1. DAN (37 kandidata)
za crni pojas 2. DAN (7 kandidata)
za 3. DAN (3 kandidata)
za 4. DAN (2 kandidata)
Također, neki od naših trenera su nosioci DAN zvanja u hapkidou.
U organizaciji kluba redovno se održavaju polaganja za učenička zvanja. U proteklom periodu održano je nešto više od 70 ispita za učeničke pojaseve, gdje je svoja učenička zvanja polagalo nešto preko 2000 polaznika taekwondoa. Pored tehničkog i sportskog dijela koji čine osnove našeg učenja, naši treneri i učenici su u desetine navrata nastupali na vrhunskim takmičenjima borilačkih sportova raznih profila, izvodeći demonstracije taekwonoda s izvanredno osmišljenim tačkama tokom show programa. Jedna od naših aktivnosti na koju smo vrlo ponosni i koja se redovno izvodi, a koja ima za cilj učvršćivanje prijateljskih veza među članovima, potiskivanje monotonije druženja u dvoranama, te utjeće na psihofizičko stanje članova kluba, jeste posjeta prirodnim ljepotama naše zemlje. Naravno, pored uživanja u našim prirodnim znamenjima, postoje i neizostavni programi koji prate ovu vrstu aktivnosti. Naši članovi redovno uživaju u planinarenju, penjanju po stijenama, raftingu, kampovanju, paintballu te gađanju lukom i strijelom ili vazdušnim oružjem.
Uprava kluba velike napore ulaže i u radu sa medijima tako da naši treneri i takmičari redovno gostuju u TV emisijama domaćih medijskih kuća, BHT, FTV, NTV Hayat, TVSA, HSTV, EFM Radio, a redovno se pojavljuju, čak do 90 puta u toku jedne godine, u pisanim medijima (Avaz, Avazov Sport, SAN, Nezavisne Novine).
U okviru aktivnosti prilikom upisa novih polaznika, tokom jedne godine, ustaljena je praksa da se na istaknuta mjesta postavi oko 500 plakata i podijeli preko 10000 letaka učenicima osnovnih škola i slučajnim prolaznicima.
Vrlo često, tokom treninga takmičarske ekipe izvode se video projekcije vrhunskih takmičenja i pregled borbi svjetski poznatih taekwondo boraca. Također, naša videoteka i knjigoteka kluba se redovno obogaćuje tako da trenutno broji preko 80 DVD/Video medija sa vrhunskih taekwondo takmičenja i preko 500 sati snimljenog video materijala aktivnosti kluba. Stručna literatura je također jedan od važnih aspekata u izobrazbi naših trenera i učenika tako da smo u proteklom periodu uspjeli obezbjediti više od 50 naslova neophodnih za stručno usvaršavanje.
Taekwondo klub je član Taekwondo Saveza Kantona Sarajevo i član Taekwondo Saveza Bosne i Hercegovine.

Zašto je naš klub bolji od konkurencije: Na putu do vrha, naši treneri, takmičari i ostali članovi kluba su uspjeli izgraditi jedan veoma čvrst i stabilan kolektiv koji se može pohvaliti izuzetnim rezultatima, kako onim takmičarskog profila, tako i onim koji se odnose na izgradnju ljudske ličnosti i karaktera. Posebno je izražen rad sa mladim ljudima i njihovim profiliranjem i školovanjem u segmentima sporta, posebice taekwondoa. Promicanje ljudskih vrlina i učenja naših ispravnih prethodnika, jedan su od primarnih ciljeva našeg djelovanja.

Foto galerija je trenutno prazna.