PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Streljački klub Ilidža

SARAJEVO, Jahijela Fincija br.20

Streljački klub Ilidža

Adresa Jahijela Fincija br.20
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 061 370 978
Fax
E-mail scgs_ilidza@live.com
Web

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Streljana streljackog kluba Ilidza nalazi se u atomskom sklonistu u Luzanima. Treninzi se odrzavaju ponedjeljkom i petkom sa pocetkom u 18:00 . Svi koji su zaniteresovani mogu prisustvovati treningu.
Za vise informacija kontaktirajte na nas na broj : 061/370-978 ili 062/572-889

Ako ste stariji od 10 godina i zelite se baviti PROFESIONALNIM STRELJASTVOM onda je STRELJACKI KLUB ILIDZA pravo rijesenje.Nudimo Vam PROFESIONALNU OBUKU sa:malokalibarskim i vazdusnim oruzjem,druzenje ostalim klubovima iz BiH,putovanja po takmicenjima sirom BiH.Sve sto treba da uradite jeste da dodjete u prostorije Streljackog kluba Ilidza koje se nalaze u ul. Jahiela Fincija br.20 ( atomsko sklniste Luzani) .

Streljaštvo je natjecateljski sport koji razvija umijeće pogađanja nepokretnih i pokretnih meta korištenjem različitih vrsta oružja, i to specifično različitih tipova pušaka i pištolja. Streljaštvo je standardni sport u programu modernih Olimpijskih igara. ISSF (Svjetska sportska streljačka federacija) danas broji preko 160 zemalja članica i spada u najraširenije sportove.

Pravila i discipline u ovom sportu propisuje Međunarodna streljačka federacija, ili kraće ISSF (od engleskog naziva Internationa Shooting Sport Federation). Iako je streljaštvo bilo u programu još na prvim modernim Olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine, ISSF je osnovan tek 1907. godine pod nazivom Union International de Tir (UIT), da bi današnji naziv preuzeo 1998. godine.

Oružija sa kojima se organizuju takmičenja u streljaštvu su sljedeća: vazdušne puške, malokalibarske i velikokalibarske puške slobodnog izbora, malokalibarske puške serijske proizvodnje (standard), malokalibarske puške sa optičkim nišanom, vojničke puške, pištolja (malokalibarskog serijskog i automatskog, vazdušnog, slobodnog izbora i velikog kalibra) i lovačke puške u disciplinama gađanja glinenih golubova (skeet i trap).

Municija za vazdušno oružje mora biti izrađena od olova ili sličnog mekog materijala sa maksimalnim prečnikom od 4,5 mm (.177 cal). Zrna mogu biti bilo kojeg oblika. Malokalibarska municija mora biti izrađena od olova ili sličnog mekog materijala. Malokalibarski metak ivičnog opaljenja 5,6 mm (.22 cal) Long rifle. Za pištolje - revolvere centralonog opaljenja, malokalibarsko oružje, vazdušno oružje i puške sačmarice izbor municije je slobodan u okviru propisa Međunarodnog streljačkog saveza.

Mete za velikokalibarsku pušku su promjera 1h1 m, za pištolj 0,50h0,50 m, za malokalibarsku pušku 16,4 cm, a za vazdušnu pušku 8,3 cm. Različite su i daljine za gađanje. Za veliki kalibar udaljenost je 300 m, mali kalibar 50 m, za vazdušnu pušku 10 m, za pištolj malokalibarski, velikokalibarski i automatski 25 m i za malokalibarski pištolj serijski i slobodnog izbora na 50 m.

Foto galerija je trenutno prazna.