PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Ski Klub Bjelašnica

SARAJEVO, Babin do bb, Bjelašnica 71220 Trnovo

Ski Klub Bjelašnica

Adresa Babin do bb, Bjelašnica 71220 Trnovo
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 650 386
Fax 061 210 265
E-mail info@skbjelasnica.ba
Web www.skbjelasnica.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

O klubu

Dugo je olimpijska ljepotica Bjelašnica čekala da se njeno ime zavijori na zastavama sportskih ekipa. Nakon dvadeset godina od njene promocije na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, rađa se sportska družina, skijaški klub, koji nosi naziv Bjelašnica.

Osnivačka skupština kluba je održana 18. avgusta 2003. godine u hotelu Maršal, kada je imenovano rukovodstvo kluba. Za predsjednika skupštine je izabran  Mehmed Mulaosmanović, a za predsjednika kluba je jednoglasno naimenovan Ibro Berilo. Njegovi zamjenici su Selmo Cikotić i Omer Vatrić.

Za vrlo kratko vrijeme, nabrojani tim ljudi, svojim radom i angažmanom stvara sve neophodne preduslove za postizanje zapaženih rezultata i dostojno predstavljanje Ski kluba Bjelašnica na državnim takmičenjima. Okupljena je ekipa dobrih takmičara. Vrijedno i ažurno se trenira. Uz mladost kombinira se iskustvo. Angažira se i provjereni stručnjak.

U sezoni 2003/2004 Ski klub Bjelašnica završava na petom mjesto u ukupnom poretku i na prvom mjestu u kategoriji Cicibana. Takmičari kluba osvajaju 24 medalje od kojih 11 zlatnih. Benjamin Godinjak i Sumejja Hadžić postaju najuspjšniji u svojim kategorijama. Osvajaju prva mjesta, Benjamin u skupini mlađih cicibana a Sumejja kod starijih cicibanki. Njihova imena postaju sinonim za odlične i odvažne vožnje. 

Takmičari Ski kluba Bjelašnica osvajaju jednu po jednu planinu: Vlašić, Kupres, Risovac, Jahorinu, Igman i naravno Bjelašnicu. Nastup kluba na Kupu Zlatnog medvjeda kada njegovi takmičari osvajaju četiri zlatne i jednu srebrenu medalju još se prepričava. U međuvremenu Ajlin Lokvančić ulazi u reprezentaciju BiH i nastupa na FIS takmičenju održanom na Bjelašnici.

Ski klub Bjelašnica unosi određenu svježinu i novi polet u sveukupna skijaška događanja u BiH. Njihov prilaz i metodika nastupa se analiziraju a način na koji se navija za njihove takmičare ulazi u trendovska dešavanja na skijaškim terenima. Od odlaska Ajdina Pašovića sa naše ski scene ne pamti se da jedan klub krasi tolika prodornost i jedinstvo.

Klupske prostorije klase mnoga priznanja među kojima su i posebno za sveukupni ubjedljvi dojam koji su ostvarili za samo jednu skijašku sezonu koje im dodjeljuje Ski magazin.
U sezoni 2004/2005 Ski klub Bjelašnica u ukupnom poretku završava na četvrtom mjestu. Zablistali su Azra Kulović i Benjamin Godinjak, ali i ostali iz tima osvajaju zadovoljavajuća mjesta: Ajlin Lokvančić i Sumejja Hadžić su šeste, Nela Cikotić sedma, Merim Berilo osmi...

Sezona 2005/2006 pokazuje drugu sliku. Već su se izdvojili oni natjecatelji na koje se može računati. Klub u ukupnom poretku zauzima drugo mjesto, iza Ski kluba Željezničar, a ispred Ski kluba Jahorina...

Znalo se šta se hoće ali ne i šta se može, kažu u šali. Igrali su na kartu znanja ali ne i ravnanja. Malo je falilo, a upravo to im je nedostajalo za prvo mjesto. Uz već afirmisane Sumejju, Azru, Benjamina, Merima, Eminu stžu i iznenađenja poput braće Hasanbegović, Amela i Adne Hadžić... Bjelašnica nagovještava prestižnu sezonu.

Sezona 2006/2007 donosi ono štoje klub obećao i za što se pripremao: prvo mjesto u državi u ukupnom poretku u alpskim disciplinama. Zanimljivo je reći da je većina trka vožena zbog nedostatka snijega na Jahorini, domicilnoj planini istoimenog kluba. Time se Ski klub Bjelašnica samo potvrdio.

U međuvremenu, krajem avgusta 2007. godine, održana je redovna Skupština ski kluba Bjelašnica na kojoj je jednoglasno za novog predsjednika izabran Nahid Hasanbegović, a za sekretara Refik Hadžić.
 
Naredne 2007/2008. godine Ski klub Bjelašnica potvrđuje svoj primat. Ubjedljivo osvaja prvo mjesto. Za sekretara se postavlja Amir Kazazović,  a Refik Hadžić nastavlja obavljati funkciju glavnog klupskog logističara.

Osvojili su i ono neosvojivo... Zastave su mogle sa punim pravom da se zavijore... 

Foto galerija je trenutno prazna.