PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Sarajevski skijaški klub

SARAJEVO, M. M. Bašeskije 55

SSK je najstariji skijaški klub u BiH.

Sarajevski skijaški  klub

Adresa MAPA M. M. Bašeskije 55
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 552 641
Fax
E-mail skiklubsarajevo@yahoo.com
Web www.ssk.co.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Sarajevski skijaški klub 'Sarajevo'(SSK) je najstariji skijaški klub u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1928. godine. U svojoj dugoj istoriji klub je obučio mnoge generacije dobrih takmičara, republičkih i državnih prvaka.

SSK je izgradio prvi ski lift na Jahorini u Rajskoj dolini. Pored toga sredstvima kluba i radnim akcijama članova izgrađen je dom MLADOST na Jahorini.

Pet takmičara iz ovog kluba učestvovala su na ZOI u Innsbrucku '76, Sarajevu '84 i Albertvilleu '92; Ajdin Pasović, Robert Brudar, Edin Terzić, Zoran Perusina i Igor Latinović. Mirza Nezirović je učestvovao na Svjetskim prvenstvima u Sierra Nevadi '96, Sestriereu '97 i St. Antonu 2001.

Nakon rata obnovljena je i kadrovska i tehnička infrastruktura. U velikoj konkurenciji skijaških klubova, SSK ponovo ostvaruje vrhunske rezultate. Ima licencirane trenere i veliki broj mladih i perspektivnih takmičara.

Poznata klupska škola skijanja je aktivna preko 40 godina i dala je svoje usluge hiljadama ljudi iz Sarajeva i drugih krajeva BiH.
Ski klub Sarajevo je, u svojoj dugoj istoriji, bio tehnički organizator velikog broja međunarodnih i domaćih takmičenja - Evropa kupa, Svjetskog kupa, FIS kupova kao i aktivni učesnik u organizaciji i realizaciji takmičenja tokom ZOI 1984.  Nakon rata SSK je nastavio tradiciju organizacije FIS takmičenja te uz potporu Kantona Sarajevo i različitih donatora organizuje svakog februara FIS utrku „Djeca za mir u svijetu".

Naše vrijednosti

Ključne vrijednosti kluba su: razvoj skijaškog sporta, odgoj i obrazovanje mladih

U ostvarivanju svojih vrijednosti Klub obavlja sljedeće aktivnosti:
Organizira i provodi sportsku obuku osnovnih znanja i vještina skijanja putem Ski škole SSK;
Organizira i provodi sportski trening i pripreme za skijaška takmičenja koja uključuju i druge sportove (atletika, gimnastika, plivanje i planinarenje);
Brine o osiguranju i zdravstvenoj zaštiti svojih članova za vrijeme sportskih priprema i takmičenja;
Brine o unapređenju stručnog rada u Klubu;
Organizira nastupe članova Kluba na službenim, prijateljskim i drugim takmičenjima, u skladu sa pravilima i propozicijama Međunarodne skijaške federacije - FIS  i  Skijaškog Saveza BiH;
Kandidira se i organizira Međunarodna i domaća skijaška takmičenja;
Organizira i provodi sportsko-rekreativne i druge akcije i aktivnosti sa sadržajem skijanja i skijaškog sporta za svoje članove i polaznike klupske Ski škole;
Brine o odgoju svojih članova u duhu olimpijske ideje, etičkih i moralnih normi u sportu te unapređenju tjelesne kulture svog članstva,
Podstiče članove na postizanje odličnih rezultata u redovnom školovanju;
Educira članove da se odgovorno odnose prema okolišu;
Organizira edukativno-radne izlete u cilju razvijanja ekološke svijesti i zdravih stilova života kod djece;
Djeluje na  stvaranju finansijskih, materijalnih i kadrovskih uslova za rad Kluba i postizanje vrhunskih  rezultata u skijaškom sportu.

Foto galerija je trenutno prazna.