PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Šahovski klub Goražde

GORAžDE, Zaima Imamovića br. 44

Šahovski klub Goražde

Adresa Zaima Imamovića br. 44
Mjesto 73000 Goražde
Telefon 061 700 245
Fax
E-mail sah.klub.gorazde@gmail.com
Web

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Šahovski klub «Goražde» egzistira od novembra 1954. godine.
Član je Prve «A» šahovske lige Federacije BiH . Prethodne godine ovaj klub nastupao je u najjačoj šahovskoj ligi – Premijer ligi BiH. Od 1996. godine neprestano je nastupao u saveznom rangu takmičenja, a u Prvoj Saveznoj ligi nastupao je 1996., 2002., 2003., 2005. i 2007. godine. Ostalih godina, nastupao je u Drugoj saveznoj ligi Bosne i Hercegovine, a od 1996-2001 godine (dokle se ovo takmičenje igralo) vrlo uspješno je nastupao i na FINALU Kupa BiH u šahu.

Sa velikim uspjehom klub organizuje «Školu šaha» za polaznike uzrasta od 3-8 razreda osnovnih škola, koju vodi Jasmin Sadiković.

Klub radi na potpuno amaterskom principu, tj. uz angažovanje brojnih volontera koji radu kluba daju poseban pečat i doprinos.
Klub posjeduje, istina, neadekvatne prostorije u Gradskoj sportskoj dvorani i otvoren je za sve zaljubljenike ove igre svih uzrasta i oba pola.
Klub je zastupljen preko svojih predstavnika u organima Šahovske Unije BiH, Šahovskog saveza F BiH i Sportskog saveza BPK Goražde. Ima, također, odličnu suradnju sa predstavnicima mnogih elektronskih i štampanih medija. U rad kluba uključen je veliki broj djece i omladine, što samo po sebi dovoljno govori. Klub ima izuzetnu suradnju sa mnogim udruženjima, a posebno, sa Udruženjem slijepih i slabovidnih lica, Udruženjem Civilnih žrtava rata, Srpskim građanskim vijećem-pokretom za ravnopravnost Goražde, Savezom RVI-a, Udruženjem penzionera, školama itd. Za potrebe jedinica Oružanih snaga BiH i MUP-a, tehnički organizira različite šahovske turnire, kojima dodatno populariše šahovsku igru na ovom prostoru.

Klub razvija i radi na razvoju masovnog-amaterskog sporta iz kojeg se razvija i vrhunski kvalitet. U okviru kluba aktivne su sve selekcije (seniorska, juniorska i kadetska i u muškoj i u ženskoj konkurenciji).
Klub ima oko 100 akivnih članova, među njima dosta mladih, a zatim i osoba sa različitim vrstama hendikepa.

Klub je nosilac i osvajač brojnih internacionalnih priznanja od kojih izdvajamo 18 medalja sa MOSI (Sandžačkih) igara i to: 6 zlatnih, 4 srebrne i 8 bronzanih.

Foto galerija je trenutno prazna.