PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Šahovski klub Bosna

SARAJEVO, Prušćakova 21

Bosna, Bosna to je naša nada

Šahovski klub Bosna

Adresa Prušćakova 21
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 217 316
Fax 033 217 316
E-mail info@skbosna.ba
Web www.skbosna.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Šahovski klub "Bosna" Sarajevo, ekipni prvak Evrope 1994., 1999., 2000. i 2002., sedmostruki prvak SFR Jugoslavije i trostruki pobjednik Kupa maršala Tita, član je velike sportske porodice Univerzitetskog sportskog društva "Bosna", čije vitrine krase brojni domaći i inostrani trofeji. Danas se Šahovski klub “Bosna” nalazi u ulici Pruščakova 21, u samom centru grada. U istoj ulici, na istom broju, posjednik je vlastitog, a osnivač  je i firme “Top” d.o.o , koja se pored osnovne djelatnosti: hoteli,moteli sa restoranom, bavi i prodajom šahovske opreme i šahovskim izdavaštvom. Time se ostvaruje dodatni prihod za šahovske aktivnosti Kluba, između ostalog, i “Projekat šah školskoj omladini” koji egzistira od 1996 godine. U sklopu objekta se nalaze i prostorije u kojima se može organizirati takmičenje do 80 učesnika, kancelarije za vlastite potrebe i iznajmljivanje, restoran sa ljetnom baštom od cca. 250 kvadratnih metara i tri luksuzna apartmana.Kao najuspješniji sportski kolektiv, dnevno okuplja veliki broj ljubitelja ove drevne igre. Organizator je tradicinonalnog međunarodnog Šahovskog turnira “Bosna” , koji se od 1998. godine, igra pod pokroviteljstvom Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH.

"BOSNAŠI" PRVACI EVROPE 1994. Najveći uspjeh "bosnaši" su postigli 20. XI 1994. u Lionu, gdje su u finalu X Kupa evropskih šampiona (igralo 8 najboljih evropskih klubova), trijumfovali i postali ekipni prvaci Evrope.

Zlatni pehar (i medalje) izborili su "zlatni momci": Gari KasparovIvan Sokolov, Predrag Nikolić, Zurab Azmaiparašvili, Bojan Kurajica, Emir Dizdarević, Smbat Lputjan i Kemal Osmanović (kapiten).

"BOSNAŠI" PRVACI EVROPE 1999.  Veliki uspjeh "bosnaši" su postigli 31. X 1999. u Bugojnu, gdje su u finalu XV Kupa evropskih šampiona (igralo 8 najboljih klubova), trijumfovali i postali po drugi put ekipni prvaci Evrope, a time, do tada, i najbolji šahovski kolektiv BiH svih vremena...
Veliki zlatni pehar izborili su "zlatni momci": Jevgenij Barejev, Veselin Topalov, Ivan Sokolov (kapiten), Jeroen Piket, Zdenko Kožul, Bojan Kurajica, te rezerve Emir Dizdarević i Željko Galić (zamjenik kapitena).

“BOSNAŠI" PRVACI EVROPE 2000. Po treći puta u istoriji “bosnaši" su postigli veliki uspjeh 30. IX 2000. u Neumu, gdje su na takmičenju XVI evropskog klupskog kupa u šahu trijumfovali i postali ekipni prvaci Evrope, a time i najbolji šahovski i sportski kolektiv BiH svih vremena...

Nastupila su 34 najbolja kluba, a igralo se po švajcarskom sistemu sa sedam kola, na šest ploča. 
Veliki zlatni pehar izborili su "zlatni momci": Jevgenij Barejev, Kiril Georgijev, Sergej Movsesjan, Ivan Sokolov (kapiten), Zdenko Kožul, Suat Atalik, te rezerve Bojan Kurajica i Emir Dizdarević.

"BOSNAŠI" PRVACI EVROPE 2002. Svoj najveći uspjeh u istoriji “bosnaši" su postigli 28. IX 2002. u Kalithei, gdje su na takmičenju XVIII evropskog klupskog kupa u šahu trijumfovali i postali po četvrti put ekipni prvaci Evrope. Osvajanjem četvrte titule evropskog klupskog prvaka u Kalithei, Bosna je postala najuspješniji klub u Evropi i svijetu, jer je moskovski CSKA (SSSR) osvojio tri titule.

Foto galerija je trenutno prazna.