PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Plesni klub Latino Dance

BANJA LUKA,

Plesni klub Latino Dance

Adresa
Mjesto 78 000 Banja Luka
Telefon 065 567 633
Fax
E-mail latinodance@live.com
Web http://pklatinodance.com

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Mi predstavljamo jedan od najljepših sportova, gdje su muškarac i žena u jednakim uslovima i gdje 100% postoji jednakost među polovima.
PK„Latino Dance" je član SSPRS (Saveza Sportskog Plesa Republike Srpske) i PSSBiH (Plesnog Sportskog Saveza Bosne i Hercegovine) i jedan od vodećih plesnih klubova.

Velika ljubav prema plesu stvorili su PK "Latino Dance” još 1998. godine. Osnovan je kao sportska organizacija u cilju razvoja zdravih, sposobnih, stvaralačkih ličnosti.

Uspešno radeći na razvoju i popularizaciji rekreativnog (društvenog) plesa i sa kvalitetnim takmičarima sportskog plesa, plesni klub "Latino Dance” je postao sinonim za ples kod nas. Hiljade i hiljade dece i odraslih je naučilo da uživa u druženju, muzici i plesu, a u sportskom plesu je bilo izuzetnih rezultata i priznanja.

Klub omogućava svakom plesaču, prema svojim potencijalima i željama, da pređe sve "stepenice” napredovanja u savladavanju plesne vještine. Naš rad bazira se na spoju najsavremenijih iskustava klubova članica međunarodne plesne federacije i višegodišnjeg iskustva trenera, instruktora i uprave. Programi su namenjeni svima, od apsolutnih početnika preko rekreativaca do vrhunskih sportista.

S obzirom na današnji ubrzani način života, praćen stalnim stresovima, ples je idealni lijek za poboljšanje psihofizičke kondicije, jer oslobađa dugotrajno nakupljanu negativnu energiju! Ples je izražavanje vaše osobnosti i način da otkrijete svoje mogućnosti. Upoznaćete nove ljude i steći nove prijatelje, usput upoznavajući razne svjetske kulture.


Predsjednik: Vladimir Divjak

Gen. Sekretar: Nemanja Grmuša

Trener: Nina Tešanović(latino američki i standardni plesovi)

Trener: Ivana Kukilo(moderni balet)

Rekreativno bavljenje plesom
Da li se osjećate umorno,pod stresom, nedostaje vam fizička aktivnost , druženje, želite kvalitetno da upotpunite svoje vrijeme, poboljšate svoje zdravlje ? – ples je odlično rješenje za vas jer psihički i fizički rekreiraju čovjeka..
Naše tijelo je predviđeno za kretanje i iznenađujuće je koliko malo vremena treba uložiti da mu pomognemo da ostane zdravo. Ples kao vid rekreacije pomoćiće vam da ostanete u formi , da naučite različite vrste plesova a sve to kroz druženje i zabavu.
Mislite da to nije za vas? Sigurno griješite , ovo je idealan vid aktivnosti gdje se možete zbližiti sa svojim partnerom, da upoznate i steknete nova prijateljstva i poznanstva i dobro se zabavite uz vaš omiljeni ples i pjesmu.
Učinite nešto za sebe i vama drage osobe , dođite i družite se sa nama kroz ples

Takmičarsko bavljenje plesom
Zbog jedinstvenog spoja muzike, mode i sportskog pokretanazivaju ga i "najljepšim dvoranskim sportom na svijetu”! U sportskom plesu su na jedinstven način spojeni sport, umjetnost, glamur i šou. Ali ne zavaravajmo se, iza sveg tog bleštavila malih i velikih plesača stoje sati i godine napornog rada, odricanja i treninga.

Brojni su pokazatelji koji opravdavaju epitet ”sportski”. Najbitniji su snaga, brzina, koordinacija, izdržljivost, gipkost, muzička interpretacija, gracioznost, disciplina i timski rad.

Način izvođenja tehnike i koreografije zahteva posebnu estetiku koja sportski ples vezuje za pojam ”umjetnost”. Iz tog razloga sportski ples predstavlja most između umjetnosti i sporta.

Sportski ples je  aktivnost koja spaja umjetnost i sport, a njime se složenim plesnim strukturama jedinstveno izražavaju emocije koje izaziva određena vrsta glazbe. Sportski ples je jedan od rijetkih sportova u kojima se muškarci i žene ravnopravno takmiče jedni protiv drugih istovremeno na istom mjestu. Sportski ples je kondicijski vrlo zahtjevan.

Takmičenja se u sportskom plesu održavaju u dvije osnovne kategorije:

Standardnim plesovima – engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfox i quickstep
Latinoameričkim plesovima – samba, cha cha cha, rumba, paso doble i jive.
Treća kategorija 10 plesova je kombinacija pet standardnih i pet latinoameričkih plesova

U sportskom plesu postoje strogo određene plesne figure i tehnika izvođenja (opisane u prihvaćenoj literaturi, npr. The Ballroom Technique by The Imperial Society). Jedna plesna figura se sastoji od više plesnih elemenata, koje pak čine određeni pokreti i kretnje. Ukoliko se plesni par ne pridržava propisane tehnike, može biti kažnjen niskim ocjenama, ili čak diskvalificiran.

Također postoje i pravila za plesnu odjeću i plesne cipele, a ona zavise o starosnoj i kvalitativnoj kategoriji plesača te vrsti plesa (različito za standardne plesove u odnosu na latinoameričke plesove).


Škola plesa za odrasle
"Za sve one od 15 do 115 godina starosti.”
Osim takmičenja plesa, Latino Dance poklanja veliku pažnju školi plesa za odrasle. Na osnovnom kursu, koji se održava po internacionalnom programu, se pored 10 takmičarskih plesova (Cha Cha Cha, Samba, Rumba, Paso Doble, Jive, Engleski i Bečki valcer, Tango, Slowfox, Quickstep) mogu naučiti i Merengue, Argentinski tango, Twist, Swing, Discofox, Boogie Woogie, Sirtaki, Rock`n`Roll.

Mogućnost bavljenja plesa rekreativno
Mogućnost kursa (osnovnog, srednjeg i višeg)
Polaznicima je omogućeno i polaganje za bronzanu, srebrnu ili zlatnu kategoriju
Obijanje diplome.
Poslije završetka osnovnog tečaja
Polaznicima se pruža mogućnost za dalje usavršavanje
Polaganje za dijamantsku kategoriju ili
Prelazak u revijalnu ili takmičarsku grupu.

Škola plesa za mladence
Ne znate plesati, a vaše vjenčanje je pred vratima i pada vam mrak na oči?
Ne očajavajte, mi imamo ubrzanu plesnu obuku za mladence. Kroz ugodnu atmosferu savladaćete Bečki valcer i druge osnovne plesove, uz koje vaša svadbena svečanost postaje lijepa uspomena.

Zbog "hitnosti” učenja plesa u ovim prilikama organizuju se individualni časovi u vrijeme i sa programom koji vama odgovara.

Učinite najlijepšu svečanost u životu nezaboravnom.

Škola plesa za djecu
Sportski ples, kao prelijepa kombinacija umjetnosti i sporta, razvija kod djece mnoge korisne aspekte:

Pravilno držanje tijela
Razvoj mišića
Koordinaciju pokreta
Ritmičko-muzičku interpretaciju i socijalizaciju
Osjećaj za javni nastup
Poštovanje saradnje između suprotnih polova

Ovi korisni aspekti razvijaju se kroz posebno osmišljene igrice (za mlađe razrede) koje kod djece na skriven način postiču traženi efekat. Kroz poznate pjesmice razvijaju se prvi pokreti, njihova kontrola i djelimično, a kasnije i potpuno ponavljanje traženih ritmova i određenih pokreta.

Poslije nekog perioda moguće je postići i spoj audio i video doživljaja, što predstavlja i osnovni cilj ove prelijepe vještine.

Foto galerija je trenutno prazna.