PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Plesni klub Romantik

SARAJEVO, Zmaja od Bosne 4

Uvijek korak ispred

Plesni klub Romantik

Adresa Zmaja od Bosne 4
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 216 673, 062 375 115
Fax
E-mail vedran.marceta@gmail.com
Web www.pkromantik.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Plesni Klub Romantik nastao je u novembru 1989. godine u Sarajevu a osnovali su ga Mladen Brekalo i Saša Milidrag. Od samog početka stvarani su kvalitetni plesni parovi a tekla je i edukacija trenerskog osoblja kroz saradnju sa stranim trenerima od kojih izdvajamo gospodina Dušana Pašku iz Slovačke te Fredija Novaka i Danijelu Škofić-Novak iz Slovenije. Romantik je preživljavao teške trenutke tokom ratnog perioda ali se niti jednog trenutka nije odustalo od sastajanja i plesnih treninga. Zajedno sa PK Aster, Romantik je 1994. godine organizovao prvo takmičenje u latinoameričkim čime je pokrenuta prva takmičarska sezona. Prekretnicu u radu kluba predstavlja 1996. godina kada se intenzivira rad kluba te počinju plesne škole sa djecom do 14 godina. Saradnja sa stranim trenerima i parovima se nastavlja a počinju i prva putovanja na inozemne turnire. Treba istaći neka imena sa kojima su radili naši parovi i treneri Mladen Brekalo i Sanina Brekalo u proteklih 10 godina: Alan i Hazel Fletcher, Mick Stylianos, Ruud Vermey, Lasse Odegaard; Carol MacRaild, Grant McDaniel, Fredi Novak, Danijela Škofic-Novak, Bo Loft Jensen, Alberto Pregnolato, Lorna Lee, Peter Maxwell, Nataša Ambrož, Gregor Berlak, Nina Hribar, ...

Danas je Plesni Klub Romantik jedan od najjačih plesnih klubova u državi sa plesnim školama i veoma jakim takmičarskim parovima. U svojoj bogatoj istoriji možemo istaći da su naši plesači u različitim plesnim disciplinama ( latinoamerički plesovi, standardni plesovi, argentinski Tango, Salsa, Hip – Hop ) osvajali državna prvenstva te različite nagrade na međunarodnim takmičenjima.

S posebnim ponosom ističemo da je kroz plesnu školu našeg kluba prošao veliki broj kako djece tako I odraslih koji su rekreativno se baveći plesom naučili osnovne korake različitih plesova te se upoznali sa ljepotama plesnog pokreta I onog što ples može da pruži.

Organizujući veliki broj turnira, projekata vezanih za ples i sudjelujući u različitim humanim akcijama naši članovi približili su ples širim masama te na taj način popularizirali sve ono što on predstavlja. Pomenućemo samo par projekata koji su uspješno provedeni:
· Kup "Stari Most” - međunarodni turnir
· Plesom protiv droge
· Plesom protiv nasilja
· Ples in stress out
I projekti koji još traju i imaju svoju tradiciju:
· MATURANTSKA PARADA
· SARAJEVO SALSA KONGRES
· MATURANTSKI BAL

U saradnji sa drugim organizacijama redovni smo sudionici na:
· Porodični dan SFF-a

Plesni Klub Romantik je od samog nastanka bio mjesto gdje su Sarajlije učile moderne plesne pokrete. U zadnjih nekoliko godina ples je ponovo populariziran i sve više zainteresovanih provodi svoje slobodno vrijeme plešući u Romantiku.

U klubu trenutno postoje dvije plesne škole:

Djeca od 7 – 13 godina
Plesna škola za djecu se održava tri puta sedmično u trajanju časova od 60 minuta. Treninge vodi Mladen Brekalo, trener latinoameričkih i standardnih plesova, argentinskog tanga i salse. Osnivač Plesnog Kluba Romantik i jedan od začetnika sportskog plesa u BiH. Mladen Brekalo je također i sudac latinoameričkih i standardnih plesova sa međunarodnom licencom. Uz dobru zabavu i druženje djeca mogu naučiti plesne pokrete svih latinoameričkih i standardnih plesova (samba, cha cha, rumba, paso doble, jive, engleski valcer, tango, bečki valcer, slow foxtrot i quick step). Naučno je dokazano da ples kod djece razvija tijelo na najbolji način jer se koriste svi mišići prilikom raznih pokreta. Djeca razvijaju i sposobnosti orijentacije, stabilnosti i pravilnog držanja što je veoma važno kod djece u ovoj starosnoj dobi. Najvažnije od svega je da su djeca daleko od štetnih poroka koji vrebaju na ulicama jer se educiraju i usmjeravaju ka pravim vrijednostima i ponosni smo na sve naše članove. Satnicu treninga plesne škole možete naći na linku termini rada.

Odrasli
Plesna škola za odrasle se održava dva puta sedmično u trajanju od po 60 minuta. Postoje dvije vrste kursa plesa za odrasle, početni i napredni. Kurs plesa vode Mladen Brekalo koji svoje znanje salse i argentinskog tanga vrlo uspješno prenosi na sve koji se odluče naučiti plesne korake te Vedran Marčeta, dvostruki prvak BiH u latinoameričkim plesovima i argentinskom tangu i jedan od prvih takmičara u sportskom plesu u Bosni i Hercegovini. Kako i samo ime kaže, napredni kurs je za one koji savladaju sve korake iz početnog te su spremni da nauče i nešto više. Salsa i argentinski tango su dvije vrste plesa koje su jako popularne u svijetu a taj trend je sve više prisutan i u Sarajevu. Nerijetko u najpopularnijim gradskim caffe-barovima i klubovima možete čuti zvuke latino muzike. Organizuju se i tematske večeri latino plesova što pokazuje zainteresovanost Sarajlija za nešto novo i različito.
Dosadašnji polaznici kursa plesa za odrasle su starosne granice jako raširili pa u Romantiku možete sresti, kako momke i djevojke koji se žele zabaviti i naučiti plesne pokrete, tako i muškarce i žene srednjih godina koji odmor od svakodnevnih poslova nalaze upravo u sali našeg kluba. Pozivamo vas da se i vi pridružite Romantikovoj plesnoj porodici a termine plesne škole za odrasle možete naći na linku termini rada

Foto galerija je trenutno prazna.