PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Planinarsko društvo Treskavica

SARAJEVO, Mula Mustafe Bašeskije 63

Planinarsko društvo Treskavica

Adresa Mula Mustafe Bašeskije 63
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 239 031
Fax 033 239 031
E-mail info@pdtreskavica.ba
Web www.pdtreskavica.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

PLANINARSKO DRUŠVO „TRESKAVICA“ SARAJEVO

Godine 1892.( 21. Septembra ), počelo je organizirano planinarstvo u Bosni i Hercegovini, osnivanjem Bosansko-hercegovačkog turističkog kluba.Od tada do danas, prošlo je 117 godina, i u tom periodu na planinama Bosne i Hercegovine su markirane mnoge planinarske staze i transferzale i izgrađeni mnogi objekti.

 21. Aprila 1950. godine u Sarajevu se osniva Planinarsko društvo „Treskavica“. Največi broj aktivnosti društvo je ostvarivalo na svojoj matičnoj planini, ali je svojom aktivnošću, u svim oblastima planinarstva, dalo značajan doprinos opštem razvoju planinarstva u Bosni i Hercegovini.

U proteklom periodu društvo je izgradilo i ima u vlasništvu dva planinarska objekta na planini Treskavici, i to planinarsku kuću na Sustavcu i  planinarski dom na Kozjoj luci. Dom „Josip Sigmund“ na Kozjoj luci, društvo je izgradilo uz velike napore svog članstva, a zahvljujući entuzijazmu članova i popularnosti koju je steklo među planinarima grada i državnih organa.To je bio sigurno jedan od največih i najljepših planinarskih domova na planinama BiH, imao je svoj šarm i ljepotu, bio je velik i koforan, mogao je primiti stotinu planinara. Bio je veoma cijenjen i posječivan tokom cijele godine, kako od planinara grada Sarajeva, tako i od planinara iz drugih gradova bivše Jugoslavije.

Društvo je takođe napravilo i manjii metalni toranj, jedini u BiH ( sklonište )na najvisočijem vrhu Treskavice 2086 mnv Paklijašu ili Ćabi, a planinari su ga  nazvali „Đokin toranj“. Graditelj tornja Rade Lasić odbio je da se toranj zove po njemu, pa je nazvan po imenu autora ideje gradnje tornja Đoki Petroviću.

Planina Treskavica je sa planinarske tačke gledišta obrađivana u potpunosti i preko nje su vodila četiri transferzalna planinarska puta. U stijenama Treskača, Zubova, Oblika, Ćabenskim i Nikolinim stijenama, ispenjan je veliki broj alpinističkih smjeri.

Prije agresije na našu zemlju PD „Treskavica“ je dostiglo značajan uspjeh u omasovljenju članstva, tako da je do početka ratnih zbivanja brojalo 2200 upisanih članova, čime je postalo najmasovnije društvo u Bosni i Hercegovini.

Tokom minulog rata oba objekta su nastradala, planinarski dom „Josip Sigmund“ na Kozjoj luci je odmah na početku zapaljen i totalno uništen, a planinarska kuća „Sustavac“ je devastirana, da bi krajem 2004. godine bila obnovljena.

Nakon obnoviteljske Skupštine 1999.godine, društvo je krenulo u iznalažanje nove lokacije za izgradnju planinarskog doma.

2000-te godine PD.“Treskavica Sarajevo započelo je sa izgradnjom doma u predjelu zabjelašničkih sela, tačnije na lokalitetu rijeke Rakitnice i planine Visočice, u selu Tušila.

Prve korake u otkrivanju ljepota planine Visočice društvo je učinilo davne 1952.godine, uspostavljanjem svoje „Bjelašničke transferzale“, tada prve u Bosni i Hercegovini.

Planinarski dom je nazvan „Vrela“ i na području je gornjih Tušila, izgrađen je od sredstava donatora, te aktivnim radom članova Upravnog odbora.

Do doma se stiže novim asfaltnim putem preko Babinog dola na Bjelašnici, sela Šabići, Pervizi i Sinanovići.

Planinarski dom „Vrela“ posjeduje struju, vodu, telefon, etažno grijanje, moderno opremljenu kuhinju, malu i veliku salu, sanitarni čvor sa tuš kabinom, što sve zajedno čini ljepši i ugodniji boravak na planini.

Trenutni smještajni kapacitet doma je 30-35 mjesta, a uskoro će moći primiti 50 osoba u dvo i trokrevetnim sobama.

Dom je stalno otvoren i ljubazni domaćin vas može ponuditi raznovrsnom hranom, pićem i napitcima.

Danas, nakon 58 godina uspješnog postojanja i rada ovog društva, sa skromnim snagama, okupljeni stari i novi članovi društva, nastavljaju tradiciju i otvaraju jednu novu stranicu u istoriji planinarstva Bosne i Hercegovine.

Svima koji svoje zadovoljstvo nalaze na planinskim stazama, koju nam pružaju planine Treskavica, Visočica.... sa svojim neslućenim ljepotama kažemo:

PRIDRUŽITE NAM SE!

Foto galerija je trenutno prazna.