PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Planinarsko društvo No comment

SARAJEVO, Tekija Čikma 9

Planinarsko društvo No comment

Adresa Tekija Čikma 9
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 061 312 560
Fax
E-mail
Web www.nocomment.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Ideja o klubu koji bi se, prvenstveno, bavio sportskim penjanjem postoji dosta dugo vremena a realizovala se nekad u 2004 godini.

Tada smo Nane i ja (Edin) odlucili da je vrijeme da se napravi vjestacka stijena u Sarajevu  koja bi bila malo kvalitetnija i zahtjevnija od onoga sto su sarajevski penjaci imali u Yetiju, a koji je na zalost trebao da ostane bez prostora, a mi bez stijene.

Naravno, moram napomenuti da sam prve korake napravio u Yetiju i pod patronatom Hame Sisica, a Nane je prve korake napravio jaaaako davno i taj dio price ce nam on sam ispricati u jednom od buducih intervjua.

    Dakle, Namik kao dobra dusa koja hoce da pomogne buducim penjackim pokoljenjima, ja, kao zagrizeni sportski penjac, i Mirjam, moja bolja polovina,  odlucismo da registrujemo klub. Eh, sada dolaze sati razmisljanja o amblemu i imenu kluba. Na kraju, sa obzirom da je klub ipak namjenjen mladjim pokoljenjima i da bi u amblemu trebao da ima nesto sto ih privlaci i sto im je blisko, odlucili smo se za amblem koji  koji je postao nas zastitni znak, a koji je nasao na strasno dobar prijem kod svih (naime, majice sa amblemom kojota su poprilicno trazene). Na kraju, izbor je pao na legendarni otisak kojota, koji je po ko zna koji put pao u kanjon nakon utrke za pticom trkacicom (doslo je vrijeme i da se popne na vrh tog kanjona). A sto se tice imena kluba, e to je vec bilo malo teze, i moram vam priznati, da do kraja nikada nije rijeseno. Kada smo uvidjeli da stvarno ne mozemo naci odgovarajuce ime, Nane je predlozio, da sa obzirom na situaciju, ime bude "No Comment” sto je odmah i bilo prihvaceno.

    Nakon registracije i uclanjivanja u Planinarski savez BiH, dali smo se u potragu za adekvatnim prostorom i sredstvima za izgradnju vjestacke stijene, jer smatramo da ozbiljan penjacki klub mora imati svoju vjestacku stijenu.

Prostor samo nasli u Medjunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a sredstva za izgradnju nam je omogucio Kanton Sarajevo. Ovom prilikom se zahvaljujemo i jednim i drugim na ukazanom povjerenju koje, nadamo se, opravdavamo nasim radom kroz protekle godine.

    Poslije mnogo borbe i peripetija uspjevamo zavrsiti prvi dio radova, tj. samu stijenu, a druga faza radova (uredjivanje prostora oko stijene) zavrsava se upravo ovih dana. Ovom prilikom zelimo se zahvaliti nasem prijetelju pukovniku Robertu koji nam je pomogao pri nabavci oprimaka.

Nakon izgradnje prvog dijela stijene krecemo sa radom i sa mnogim aktivnostima a kroz klub prolazi mnogo dobrih ljudi koji su nam pomogli i koji nam jos uvijek pomazu! (samo se nadam da smo i mi njima makar malo uljepsali zivot). Ovdje ih necemo imenovati jer bi mogli nekog izostaviti a ne zelimo nikoga povrijediti na taj nacin jer smo svima zahvalni na pomoci.

    Sta reci na kraju… sportsko penjanje nam je uveliko uljepsalo zivot, donijelo lijepih prijateljstava i pokazalo kako snagom volje mozemo pomjeriti vlastite granice.

by Edin Zuhric

Foto galerija je trenutno prazna.