PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Planinarsko društvo Maglić

GORAžDE, Gamal Abdel Ganema br. 27

Planinarsko društvo Maglić

Adresa Gamal Abdel Ganema br. 27
Mjesto 73000 Goražde
Telefon 062 538 398
Fax
E-mail planinari_gorazde@yahoo.com
Web www.bpkgo.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Bošnjačko planinarsko društvo «Goražde-Maglić» Goražde, osnovano je 1948. godine u Goraždu pod nazivom «Vučevica», a 1957. godine mijenja naziv u «Maglić».
Prvo veliko priznanje stiglo je daleke 1958. godine i to najveće priznanje Planinarskog saveza BiH – Zlatna značka, a od Planinarskog saveza tadašnje Jugoslavije – Srebrna značka.
Najveći uspjeh društvo doživljava sedamdesetih i osamdesetih godina i to:
1968. – U otvorenom Pionirskom prvenstvu Jugoslavije u orijentaciji na Tjentištu - I mjesto
1970. – Prvenstvo Jugoslavije u orjentaciji u Priboju - II mjesto
1971. – Prvenstvo Jugoslavije u orjentaciji u Titovom Užicu - I mjesto
1972. – Prvo mjesto na Otvorenom prvenstvu Jugoslavije na Kopaoniku u klasi juniora. Iste godine osvaja i prvu medalju, i to srebrenu, na MOSI igrama na Tjentištu, da bi kasnije, redovno osvajali medalje na MOSI igrama i to najčešće, zlatne.
1974. – Jedna od najuspješnijih godina u radu društva i učešće na Državnom prvenstvu planinara. Društvo te godine broji preko 500 članova, tačnije, 516 po evidenciji.
1977. – Pobratimi se sa planinarskim društvom „Ravne na Koruškim“ u Sloveniji.
1979. – Dobiva najveće priznanje SSO Jugoslavije – Zlatnu značku. Renovirana planinarska kuća na Hadžića ravni. Pokrenuta inicijativa o osnivanju planinarskih društava u Rogatici, Višegradu, Čajniču i Foči. Formiran Regionalni savez planinarskih društava ovih gradova.

U zadnjim predratnim godinama, Planinarsko društvo „Maglić“ brojalo je, u prosjeku, od 300 do 350 članova, a zadnja skupština ovog planinarskog društva održana je 28.02.1992. godine, dan uoči referenduma o samostalnosti i nezavisnosti RBiH.

U toku agresije na BiH društvo je održalo jednu godišnju konferenciju i u toku rata nije prekidalo sa radom. Jedini su u BiH koji su održali planinarsko-orjentaciono takmičenje u ratu i aktivno učestvovali u ratnim sportskim igrama SIGO. Aktivni su članovi Sportskog društva Goražde, a kasnije Sportskog saveza BPK-a.

Najzapaženiji poslijeratni rezultati u planinarskoj orjentaciji postizani su od 1999. god. na Igmanu – Zlatna medalja i 2001. god. na Boćici – Zlatna i Srebrna medalja.

Trenutno, ovo planinarsko društvo broji 236 aktivnih članova organizovanih u nekoliko sekcija i specijalističkih službi, dok se taj broj tokom postojanja društva kretao i oko 600 članova, kada je kotiralo kao jedno od najaktivnijih planinarskih društava u BiH.

• Tradicionalno svake godine organizuju:

1. U mjesecu maju pohod „Tragom drinskih udarnih brigada“, gdje se redovno okupi 400-500 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona.
2. U mjesecu junu, pohod „Grebak-put života“, sa 300-400 planinara širom Federacije.
3. U julu ekološku akciju „Za ljepši naš grad“, gdje dobrovoljnim radom članova urede najneuredniji dio grada.
4. U decembru Eko kviz, kantonalno takmičenje učenika srednjih i osnovnih škola sa područja kantona, o temi „Suživot čovjeka i prirode.“

- Iz navedenog, vidi se da smo udruženje koje ne sjedi skrštenih ruku i čeka da neko drugi riješi njihove probleme, već smo grupa ljudi koja svojom idejom, inicijativom i ličnim radom nastoji da promijeni svijest sredine i život u okruženju učini svima ljepšim- ističu članovi Bošnjačkog planinarskog društva „Goražde-Maglić“.

Cilj ovog društva je svrstati se u poziciju organizovanog i savremenog planinarstva.

Organizovano i savremeno planinarstvo, kao turistička, sportska i kulturna disciplina, sastoji se ,uglavnom, od dva dijela:
• Aktivni dio (planinarske discipline: planinarsko pješačenje, orjentacija u prirodi, smučanje, alpinizam, speleologija, zaštita čovjekove okoline) i
• Logistički dio ( planinarski objekti, markirani-propisno obilježeni putevi i staze i Gorska služba spašavanja).

Cijela 2008. godina, prema planu i programu BPD „Goražde-Maglić“, bila je usmjerena na aktivnosti oko izgradnje Sportskog rekreacionog centra „Ruda glava.“ U ovoj godini održana je i svečana Skupština u povodu 60 godina postojanja i neprekidnog rada ovog društva. Prema programu planirano je školovanje kadrova za članove Gorske službe spašavanja, kao i mladih planinara iz oblasti; alpinizma, speleologije, smučarstva itd.

Kroz Bošnjačko planinarsko društvo „Goražde-Maglić“ prošli su vrsni planinari, a jedan od njih ostavio je dubok trag iza sebe. Riječ je predsjedniku ovog Društva, rahmetli Nedimu Pilavu Jogiju. Iako je rana smrt ovog vrsnog planinara iznenadila i rastužila mnoge, u društvu nisu posustali, već su nastavili ispunjavati planove rahmetli Jogija.

Foto galerija je trenutno prazna.