PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Planinarsko društvo Javorina

PALE, Magistralni put bb

Planinarsko društvo Javorina

Adresa Magistralni put bb
Mjesto 71420 Pale
Telefon 056 466 342
Fax
E-mail mladen.pdjavorina@gmail.com
Web www.pdjavorina.com

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Planinarsko društvo „Javorina“ je osnovano na osnivačkoj skupštini društva, održanoj 20.12.2002. u Sali opštine Pale.
Na osnivačkoj skupštini je prisustvovalo 39 fizičkih lica , osnivača i potpisnika društva. Sa adresom na Filozofskom fakultetu Magistralni put bb, Planinarsko društvo „Javorina“ je upisano u registar udruženja kod Osnovnog suda u Srpskom Sarajevu 13.03.2003. Potvrda o registraciji iz Poreske uprave RS je dobijena 19.07.2004.
Matični broj društva je 1981153.
Poreski broj :4401923280005

Osnivanju kluba je prethodio uspon na Mon Blan 4810m u Francuskoj . Na najviši vrh Evropskih Alpa, 07.09.2002. je srpsku trobojku iznijela tročlana ekspedicija „Javorine“:Ljubo Jovanović, Sanja Jokić i Mladen Lukić.
U samostalnim ekspedicijama iz Republike Srpske koje je organizovala P.D.Javorina Pale su do sada osvojene najviše planine i najviši vrhovi Južne Amerike, Afrike, Sjeverne Amerike, i Evrope.Trenutno je u pripremi projekat „Srpska na vrhu Svijeta 2010/2014“u kojem će rukovodstvo kluba pokušati organizovati realizovati ekspedicije na 14 najviših vrhova na svijetu, koji se nalaze u Himalaskom lancu na teritoriji Kine, Pakistana i Nepala. Između ostalih tu je i Pprojekat Prve ekspedicija na Mont Everest 8848m, iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine., planiran za proljeće 2011. godine. Sve ekspedicije planinarskog društva „Javorina „ , osim ekspedicije na Akonkagvu koja je izvedena sa 60% uspješnosti, su izvedene sa 100% uspješnosti.

U radu Planinarskog društva „Javorina“ od samog osnivanja djeluje šest zasebnih sekcija i to su:
1.Planinarsko-orjentiring sekcija
2.Alpinistička sekcija
3.Sekcija brdsko-planinskog biciklizma
4.Rafting sekcija
5.Skijaško-Snoubord sekcija
6.Paraglajding sekcija

Od ovih navedenih se najviše ističu Planinarsko –orjentiring sekcija, alpinistčka sekcija i sekcija brdsko-planinskog biciklizma.
Ostale tri su više manje u pasivnom radu, sa dosta manjim brojem članova.

Planinarsko društvo „Javorina“ Pale danas broji 183 članova, od kojih su 160 državljani Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, 10 državljani Republike Njemačke, 6 državljani Republike Srbije,2 državljani Danske, 2 državljani Italije, 1 državljanin Hrvatske, 1 državljanin SAD, i 1 državljanin Malte.
Naziv „Javorina „ je proistekao od originalnog naziva planine Jahorine, koja je pod turskom vladavinom dobila izmjenjeni naziv Jahorina. Naziv Javorina , planina je dobila po grčkom javoru-ACER HELDREICHII lat. , koji ima svoje najsjevernije stanište upravo na obroncima Jahorine. Zaštitni znak društva je list grčkog javora sa trouglom presječenim hiperbolom koji ima dvojako značenje, po jednom predstavlja planinski vrh sa označenom stazom ka vrhu, po drugom predstavlja šator sa zatvaračem na otvoru.
Planina Jahorina je matična planina društva.
Planinarsko društvo „Javorina“ Pale ima uspješnu saradnju sa sledećim institucijama: Ministarstvo za porodicu , omladinu i sport Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Olimpijski centar Jahorina, Grad Istočno Sarajevo, Opština Pale, Civilna zaštita Republike Srpske,Crveni krst Republike Srpske; kao i kompanijama i preduzećima: Rafinerija ulja „Modriča“, „Šume RS“; te udruženjima:Gorska služba O.C.Jahorina, Biološki klub“Jan Baptist de Lamarck“Greifsvald, Biciklistički klub „Javorina“ Pale, Planinarsko društvo „Acer“ Valsenica i dr.

Fundametalni ciljevi kluba su izgradnja planinarskog doma u rejonu Jahorine i ravne Planine, izgradnja planinarskih staza i održavanje istih na rejonu Jahorine i Ravne Planine, Izgradnja alpinističkih poligona na području Velikih i Crvenih Stijena na Romaniji i održavanje istih, Izgradnja vještačke stijene u sportskoj sali na Palama, omasovljenje planinarskog sporta, zaštita prirodne sredine, razvijanje i afirmisanje srodnih planinskih sportova kroz rad sekcija:alpinizam, planinski biciklizam, paraglajding-padinsko jedrenje, skijanje i snoubording, rafting.; zštita ugroženih vrsta iz flore i faune planina Sarajevsko-Romanijske oblasti.

Foto galerija je trenutno prazna.