PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Planinarsko društvo Ćusine

JAJCE, Čusine bb

Planinarsko društvo Ćusine

Adresa Čusine bb
Mjesto 70101 Jajce
Telefon
Fax
E-mail pdc-jc@hotmail.com
Web

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Planinarsko društvo Ćusine formirano je 1961. godine pod nazivom "Planinarsko društvo Energoinvest Jajce", pri Tvornici metalnih konstrukcija Energoinvest Jajce.

Inicijativa za formiranje društva potekla je iz posjete tvornici i Jajcu Planinarskog društva Energoinvest Sarajevo. Pod imenom P.D. Energoinvest Jajce društvo je djelovalo, dok se nije uz pomoć Tvornice, kupilo zemljište za planinarski dom, izgradio put od Zaskoplja do doma i izgradio dom, za koji je projekt izradio Ćamil Ljubović. Izgradnjom doma stvoreni su uslovi za opstanak društva pa je zaključeno da društvo treba dobiti novo ime nekog lokalnog simbola koji asocira na planinarstvo.

Tako se došlo do novog imena drustva - "Ćusine". U P.D. Energoinvest bilo je članova koji nisu bili zaposleni u Energoinvestu, kao što su Osman Rupić, Hazim Hamur, Vafo Ganibegović i drugi. U P.D. Energoinvest bili su članovi Upravnog odbora i istaknuti aktivisti: Mesud Bubrić, Drago Ljubez, Midhat Ćelhasić, Zvonko Golubović, Žarko Delić, Bajro Kovačević, Smail Hadžiosmanović, Adolf Kudernaček, Mehmed Mačak i drugi. Bajro Kovačević bio je vođa režijske grupe za izgradnju puta i doma. Sekretar P.D. Energoinvest bio je Osman Rupić, sekretar tadašnjeg preduzeća Šedinac, a predsjednik Ćamil Ljubović, direktor tadašnje Tvornice Energoinvest Jajce. P.D. Ćusine privremeno je prekinulo aktivnost zbog ratnih okolnosti 1992.godine. Sreća bi bila kad bi se pronašla ranija arhiva društva i upotpunila njegova historija.

Foto galerija je trenutno prazna.