PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Penjački klub Extreme Banjaluka

BANJA LUKA, Bulevar vojvode Petra Bojovića 1

Dođi, treniraj, upoznaj sebe

Penjački klub Extreme Banjaluka

Adresa Bulevar vojvode Petra Bojovića 1
Mjesto 78 000 Banja Luka
Telefon 065 779 027, 065 326 099
Fax
E-mail extremebl@gmail.com
Web www.extremebl.com

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Istorija Penjačkog kluba "Extreme" počinje 2001. godine kada se grupa entuzijastičnih speleologa i alpinista okupila u zajedničkoj želji da predstave uzbudljivi i za Banjaluku novi sport - sportsko penjanje. U saradnji sa Sokolskim društvom izgrađena je prva viještačka stijena u Sokolskom domu i prvi treninzi počinju.

Zajedno sa izgradnjom viještačke stijene, javlja se potreba za opremanjem sportsko-penjačkih smijerova u prirodi, budući da je za većinu penjača to onaj dio ovog sporta koji nas najviše motiviše da idemo dalje, teže i više, okruženi prijateljima i nezaboravnim pejzažima.

Prvi penjački smjerovi su opremljeni na obali rječice Suturlije u Banjaluci. Ovo malo penjalište je i dalje omiljeno izletište za penjače koji imaju sasvim malo vremena za penjanje, budući da je iz centra Banjaluke dostupno biciklom za svega 15ak minuta. Bio je to prvi, logični korak u konstantnoj kampanji ovoga kluba za opremanje što većeg broja smjerova u prirodi i našoj želji da podjelimo radosti (i frustracije :) penjanja sa što većim brojem sportista.

Zatim dolazi Kameni most. Ova impresivna stijena, koja je vjerovatno najveći kameni most u Bosni i Hercegovini je dugo bila najveće penjalište u blizini Banjaluke. Naši prvi višedužinci i naš prvi opremljeni 8a (a vjerovatno prvi opremljeni 8a u BiH) su nastali na ovom penjalištu. Tu su se takođe održala 3 međunarodna radna kampa, na kojima su se opremali novi penjački smjerovi.

Sa vremenom radimo na smjerovima u kanjonu Tijesno, pronalaze se nove stijene i mogući smjerovi ali i obnavljaju oni stari, nastali u 70im i 80im godinama prošlog vijeka. Zanimljivo je vidjeti ostatke stare penjačke opreme i prisjetiti se kakvi su entuzijasti prvi penjači u kanjonu bili. Od opreme kućne izrade ili improvizacija na stijeni se mnogim današnjim sportskim penjačima diže kosa na glavi.

Sada se u kanjonu nalaze sportski smjerovi u sektorima Slalom, Amfiteatar (Đedak), Oker, Crna stijena, Preko vode i jedan bouldering sektor ispod tvrđave Zvečaj. Crna stijena je takođe sektor u kom se nalazi prvi ispenjani 8a (East is the beast, 25m) u BiH. Sa ekstenzijom ova "Zvjer" prelazi u 40 metarski 8b, koji jos čeka prvo slobodno vođenje. Uz ove smjerove PK "Extreme" je pomogao opremanje sportskih smjerova u nacionalnom parku "Kozara" na takozvanom Zečijem kamenu.

Zatim je otkrivena Pecka. Kada smo to najmanje očekivali, na putu ka akciji za zaštitu rijeke Sane, prošli smo kraj niza stijena koje su se, tada mi se učinilo, na suncu presijavale kao zlato. I zaista za nas to je bilo pravo zlato. Mnoštvo stijena, prepune hvatova, su za nas bile pravi mali raj i od tada se intenzivno radi na opremanju sportskih smjerova na ovom penjalištu. Tu je takodje, u maju 2011 održano i takmičenje "Pecka Rock Challenge" na 25 potpuno novih smjerova. Pecka ipak, ima potencijal da postane najveće sportsko penjalište sa kratkim smjerovima u BiH sa procjenjemim potencijalom od preko 100 smjerova.

To nije kraj. Već tražimo nova, uzbudljivija i luđa mjesta za penjanje, i već imamo nekih planova ali o tom po tom ;)

Cijelo ovo vrijeme, nismo zaboravili ni salu i njeno važno mijesto u penjačkom treningu. Iako je za većinu penjača prirodna stijena mjesto odakle crpe energiju i inspiraciju za penjanje, sala je realnost za nas koji nemamo mogućnost da penjemo napolju svaki dan, ali i onih koji razumiju da penjanje nije uvijek najbolji trening za svaki aspekt penjačkih performansi. Znali smo da samo uz više termina, više prostora i bolje uslove penjanje u Banjaluci može da napreduje. Stoga, već nekoliko godina traje potraga i planiranje za salom koja će biti isključivo namjenjena za penjanje.

Poslije mnogo utrošenog vremena i živaca, pronašli smo prostor na kampusu Univerziteta u Banjoj Luci. U jednoj od zgrada biše vojne kasarne, nalazi se savršen prostor. Blizu centru grada, okružen studentima, u zelenilu osnovan je Extreme Studentski penjački centar. Ovaj prostor, visine između 9 i 6 metara je savršen za postavljanje visoke stijene i bouldera, pruža dovoljno prostora za razgibavanje i druženje, slacklining i postavljanje mnogo različitih sprava za mučenje... mislim treniranje :)

Foto galerija je trenutno prazna.