PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Košarkaški klub Magic Tuzla

TUZLA, Ismeta Mujezinovića 23

Mi podstičemo pozitivne psihološke i društvene osobine

Košarkaški klub Magic Tuzla

Adresa Ismeta Mujezinovića 23
Mjesto 75000 Tuzla
Telefon 035 271 668 , 061 286 478
Fax
E-mail kontakt@magictuzla.ba
Web www.magictuzla.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Rad kluba je orjentisan na populaciju djece i mladih uzrasta od 8 do 18 godina. Trenutno u radu kluba aktivno sudjeluje oko 100 članova. Za organizacijske poslove zaduženi su direktor i administrator, dok su u stručnom radu angažovana tri trenera i fizioterapeut. Najvažnije utakmice klub igra u SKPC „Mejdan" u maloj dvorani koja prima oko 1000 gledalaca, dok se najveći dio trenažnog i takmičarskog procesa sprovodi u sportskoj sali OŠ „Centar". Pored navedenih sportskih objekata za trenažni proces najmlađih koristimo i sale OŠ „Novi Grad" i OŠ „Pazar".

Optimalan period za uključenje novih članova u rad kluba je uzrast od 8 do 11 godina. Djeca u ovom uzrastu prolaze kroz programe osnovne košarkaške obuke, sa rekvizitima i metodama prilgođenim njihovim sposobnostima. Rad se odvija u sportskim salama tri osnovne škole, tako da djeca mogu izabrati školu najbližu mjestu svog stanovanja. U školama se formiraju minibasket timovi, koji osim redovnih treninga, u obimu od tri sata sedmično, učestvuju i u internim takmičenjima koja se sastoje od igre 1na1 i 3na3 na jedan koš, poligona košarkaških vještina i takmičenja u šutu. Po okončanju internih takmičenja, polaznici škole se uključuju u Malu tuzlansku ligu, koja traje četiri mjeseca, obuhvata 10-tak utakmica i završava finalnim takmičenjem, koje se održava u SKC Mejdan. Osim toga naši polaznici u ovom uzrastu učestvuju i na pozivnim turnirima u basketu i košarci po modifikovanim pravilima.

Djeca koja najbrže napreduju i imaju izražene predispozicije za bavljenje košarkom prelaze iz minibasketa u pionirsku selekciju. Minibasket timovi predstavljaju bazu za takmičarske selekcije, a to su pionirska (djeca uzrasta 13 i 14 godina), kadetska (do 16) i juniorska selekcija (do 18 godina). Pripadnost pojedinoj selekciji ne mora biti striktno zasnovano na uzrastu i postoji mogućnost da se mlađi košarkaši koji brže napreduju uključe u stariju kategoriju, u slučaju kada takva odluka pozitivno utiče na njihov dalji razvoj.

Takmičarske selekcije čine mladi košarkaši koji su prošli obuku osnovnih košarkaških elemenata i koji imaju izražene moralne, mentalne i tjelesne predispozicije za bavljenje košarkom. S njima rade iskusni treneri u zvanju profesora sporta i tjelesnog odgoja ili višeg trenera košarke. Osnovne aktivnosti takmičarskih selekcija su trenažni proces na košarkaškom terenu, fitnes sali, i vanjskim terenima, zatim utakmice -  ligaške, turnirske i kontrolne, te različiti oblici testiranja. Klub redovno učestvuje u Ligi mladih regije Tuzla, u kvalifikacijama za Prvenstvo BiH, kao i na pozivnim turnirima u zemlji i inostranstvu.

Rad je zasnovan na principu da svi prolaze sve elemente igre, vodeći pri tome računa o osobinama i sposobnostima svakog pojedinca. Razvoj perspektivnih pojedinaca usmjerava se na osnovu modelnih karakteristika vrhunskih mladih košarkaša. Postoji nekoliko linija u radu kluba. Prva je usmjerena na cjeloviti razvoj ličnosti, druga na dugoročno stvaranje izvrsnih košarkaša kompetentnih za seniorski nivo i treća koja vodi boljim kratkoročnim košarkaškim rezultatima - pobjeda na utakmici, plasman u u ligi. Ovim, naizgled različitim, ciljevima mi pokušavamo prići kao jedinstvenoj djelatnosti. Ono po čemu je klub široko poznat jeste stvaranje vrhunskih košarkaša, gdje su u odnosu na raspoložive resurse i kapacitete postignuti maksimalni rezultati.  

Ciljevi u radu našeg kluba mogu se izdvojiti na slijedeći način

    * Unaprijeđenje zdravlja i zadovoljenje potrebe mladih za kretanjem
    * Razvoj pozitivnih crta ličnosti i društvenih vrijednosti kod djece i mladih
    * Sticanje osnovnih motorickih znanja, vještina i navika
    * Selektiranje igrača i timova na osnovu predispozicija za bavljenje košarkom
    * Košarkaško obrazovanje i sticanje pozitivnog takmičarskog iskustva
    * Razvoj nadarenih pojedinaca i priprema za igranje seniorske košarke na vrhunskom nivou
    * Obezbjeđenje organizacijskih i materijalno-tehničkih uslova
    * Angažiranje najboljeg stručnog kadra
    * Obezbjeđenje zdravstvenog nadzora i osiguranje od povreda
    * Saradnja sa školama i lokalnom zajednicom
    * Obezbjeđenje odgovarajućeg obima termina za treninge s obzirom na uzrast
    * Afirmacija nadarenih i perspektivnih mladih košarkaša

Kratka istorija

Košarkaški klub „Magic" je osnovan 1999. godine u Tuzli i do sada je imao nekoliko hiljada članova. U našem slučaju sport je potpuno odvojen od politike. Klub nema političku pozadinu, već svoj uspjeh zasniva na energiji i radu entuzijasta. Idejni i pravni tvorac kluba je Damir Kuranović, koji je na poslovima direktora i šefa struke, od osnivanja do danas, imao najveći uticaj na razvoj kluba. Na navedenim osnovama KK Magic je, od osnivanja do danas, objektivno postigao mnogo.

Takmičarske selekcije su postizale zapažene rezultate u jakoj konkurenciji omladinskih košarkaških selekcija u Bosni i Hercegovini. Najveći ekipni uspjeh kluba je osvajanje 3. mjesta na Prvenstvu BiH za juniore 2000. godine. Pored toga značajne ekipne rezultate klub je ostvario osvajanjem jednog prvog, šest drugih i tri treća mjesta u okviru Ligame mladih Regije Tuzla, koja obuhvata Tuzlanski kanton i Distrikt Brčko, u periodu od 2000. do 2011. godine. Vrijedi spomenuti i učešće naše selekcije, sastavljene od šesnaestogodišnjaka, u seniorskoj A2 ligi FbiH u sezoni 2004/2005.

Naš klub je uspješno sudjelovao na brojnim međunarodnim turnirima u Komu (Italija), Beču (Austrija), Budimpešti (Mađarska), Zagrebu i Šibeniku (Hrvatska), na turneji po gradovima Italije i Španije - Milanu, Barceloni i Đironi 2008. gdje smo igrali protiv vrhunskih klubova poput euroligaša Armani Jeansa, na najačem međunarodnom turniru u našoj zemlji „Kengur kup" 2001., 2005. i 2011. godine, te na United world games u Klagenfurtu 2012.

Klub je u saradnji sa općinom Tuzla, organizovao nekoliko značajnih projekata, kao što su: Općinska prvenstva osnovnih i srednjih škola u košarci (2005., 2006. i 2007. godine), kroz koja je prošlo nekoliko hiljada učenika i učenica, prvenstvo Tuzle u basketu (2004.) i Ljetne lige u košarci 2006. i 2007. godine. KK Magic samostalno ili u saradnji sa drugim klubovima organizuje i druge vrijedne projekte kao što su Mala tuzlanska liga 2011. i 2012. godine, Košarkaški kamp u Neumu 2008. I 2011. godine itd.

Kroz Košarkaški klub "Magic" formirao se veliki broj kvalitetnih mladih košarkaša koji su igrali za Omladinske Reprezentacije BiH ili su stečeno znanje uspjeli primjeniti i u kvalitetnoj seniorskoj košarci. Alen Horozić je bio jedan od nosilaca igre u svim prvoligaškim klubovima za koje je igrao od KK „Zenica-Čelik", KK „Sloboda-Dita", KK„Sparta" Prag i KK „Student", pa sve do sezone 2011-12 u kojoj je nastupajući za KK Gradina iz Srebrenika bio najbolji strijelac i po mnogima najbolji igrač A1 lige. Damir Husanović je igrao u Prvoj ligi BiH (KK "Zmaj od Bosne") i drugoj ligi Mađarske ("Veszprem") , Adnan Sejranić je igrao za High School iz New York-a "Bay Shore", i BC "Dragons", Rhoendorf iz Njemačke, Nino Džambić je igrao u A1 ligi BiH (KK "Gračanica" i KK "Lukavac"), Edhem Čustovič (KK "Brčko", KK "Sloboda-Dita"), Željko Kikić (KK "Student"), Demir Bektić (SG "Mannheim", Njemačka). Zlatko Golijanin u sezoni 2011-12 jedan je od nosilaca igre KK „Student" iz Tuzle, dok je Muamer Karić standardni igrač OKK „Spars" iz Sarajeva po mnogima  najperspektivnijeg tima u Bosni i Hercegovini.

Značajan doprinos u radu kluba dali su uvaženi treneri: Dragić Mehmedalija, Čulić Amir, Obad Zlatan, Bakalović Adi, Mićanović Vlado, Bajramović Selma, Borić Dževad, Divković Mladen, Sejranić Amel, Fejzić Admir i Pepić Jasmin.

Foto galerija je trenutno prazna.