PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Klizačko koturaljski klub Bosna

SARAJEVO, Hamze Hume br. 2

KKK BOSNA SIMBOL SPORTOVA NA LEDU

Klizačko koturaljski klub Bosna

Adresa Hamze Hume br. 2
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 553 330
Fax 033 553 331
E-mail skatingbosna@bih.net.ba, info@skatingbosna.com.ba
Web www.skatingbosna.com.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Klub je zvanično osnovan u januaru 1981. godine, sa trenerom Slobodanom Gavrićem. Inače, još sedam-osam godina prije tog datuma radila je grupa talentovanih klizača i klizačica, koji su se isticali svojim umijećem na terminima ledene dvorane Skenderija. Gavrić je zvanično postao trener Bosne 1981. godine, a do tada je održano čak šest prvenstava Sarajeva u brzom klizanju ( 1971, 1972, 1973, 1979, 1980. i 1981. godine). Pod Bosninim okriljem organizovano je Gradsko prvenstvo 1982. u Skenderiji, da bi se zvanično otvorile olimpijske ledene površine 14. decembra 1982. godine na Zetri.

Potrebno je napomenuti da je sve vrijeme organizovanog postojanja klizačkih sportova u Sarajevu, jedini nosilac njihovog razvoja i unapređenja bio i ostao Klizačko koturaljski klub Bosna. Kao takav, osnivač je Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, koji je ujedno član najstarije međunarodne sportske asocijacije Međunarodne klizačke unije (ISU), osnovane 1892. godine na Kongresu održanom u Ševeningenu (Kraljevina Holandija).

I prije Olimpijskih igara Sarajlije su mogle da prate prvenstvo bivše Jugoslavije u brzom klizanju. U to vrijeme, u radu sa Bosninim brzoklizačima pomaže i holandski stručnjak Ani Borking. I rezultati se vide već 1983. godine, na Drugom državnom prvenstvu održanom na Zetri 18. i 19. decembra, kada klizači Bosne preuzimaju primat od zagrebačkih i subotičkih klubova u brzom klizanju, u prvom redu Merdović. Uz sve odlične rezultate „starijih", odličan uspjeh su postigle i mlade predstavnice Bosne, Ilijana Vavan i Mevlida Omerhodžić.

Na XIV ZOI na trenersko mjesto u Bosni dolazi Aleksandar Đanešić koji se profesionalno prihvata ove dužnosti. Od tog trenutka takmičari Bosne potpuno preuzimaju primat u državnoj konkurenciji, a Đanešić postaje i savezni selektor brzoklizačke reprezentacije.

Klub se sa velikim uspjehom takmiči na državnim prvenstvima i na ekipnim takmičenjima redovno osvaja prvo mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji Bosnini predstavnici osvajaju gotovo sve medalje. Stoga su u brzoklizačkoj reprezentaciji na zvaničnim međunarodnim takmičenjima, evropskim i svjetskim prvenstvima nastupali gotovo isključivo Bosnini klizači.

U tom periodu porasla je popularnost klizačkih sportova, tako da se na Zetri znalo okupiti i po 2000 rekreativaca u jednom danu.

U KKK Bosna su djelovale sekcija za brzo klizanje na duge staze (long track), sekcija za umjetničko klizanje i sekcija za brzo koturanje.

Godine 1999. Klub je ponovo aktiviran, ponajviše zahvaljujući Amili i Elmi Alijagić, te Asimu Selimbegoviću, koji su kao bosnaši nakon obnove dvorane Zetra svoje znanje u brzom i umjetničkom klizanju odmah počeli prenositi novim generacijama.

ŠKOLA KLIZANJA

U periodu od 1999. do danas u Sarajevu je led postavljan u jedanaest navrata, i to u trajanju od mjesec do četrdeset dana godišnje. Iako da je to bilo nedovoljno i za adekvatne treninge, u Klubu su ipak uspijevali organizovati i škole klizanja. Klub je svake sezone u proteklih jedanaest godina u školi klizanja okupljao više od 300 mališana te je do sada školu prošlo oko 3500 sarajevskih dječaka i djevojčica.

KKK Bosna je jedan od rijetkih klubova u BiH čiji su reprezentativci, Damjan Ostojić u umjetničkom klizanju i Edin Branković u brzom klizanju, bili kandidati za Olimpijske igre u Vancouveru 2010. u Kanadi.

Sve ove godine je KKK Bosna svojevrsni ambasador Olimpijskog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Klizačko koturaljski klub „Bosna" je konkretan primjer aktivnog učešća malih klubova u procesu vraćanja u sportske sfere života Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u Evropu i Svijet.

Kao organizatori i domaćini Otvorenih prvenstava BiH u umjetničkom i u brzom klizanju dokazali smo profesionalnost i organizacijsku sposobnost i pokazali tradicionalno gostoprimstvo Sarajeva.

Foto galerija je trenutno prazna.