PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Karate klub Kumite

ZENICA,

Mi unapređujemo navike mladih

Karate klub Kumite

Adresa
Mjesto 72000 Zenica
Telefon 062 644 830
Fax
E-mail karateklubkumite@gmail.com
Web www.karate-kumite.com

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Karate klub "Kumite" iz Zenice je sportski klub nastao u oktobru mjesecu 2010. godine.

Jedan od osnivača kluba je Elvir Huseinspahić, dugogodišnji sportista, osvajač mnogobrojnih regionalnih, državnih i međunarodnih medalja, bivši član nekoliko zeničkih karate klubova. 1990.g. počeo sa vježbanjem karatea kada je i položio prvi ispit za žuti pojas, u vrijeme osnivanja kluba majstor karatea I DAN koji je položio 17.06.2001.g. u Njemačkoj pred japanskim majstorom karatea X DAN Tetsuhiko Asai, inače diretknim nasljednikom samog osnivača karatea Funakoshi Gichina, instruktor borilačkih vještina i samoodbrane u Sudskoj policiji ZDK Zenica, pored karatea aktivno vježbao i Aikido, Ju Jutsu, Mhuai Thai Box, Tae Kwon Do, Judo, Kung Fu, Krav Maga,...

Osnovni ciljevi Karate kluba "Kumite" su:
-odvajanje djece i mladih od ulice, lošeg društva, poroka današnjice i sl.
-popularizacija karate sporta
-ovladavanje vještinama samoodbrane
-navikavanje mladih na sportski život, radne navike, zdravu ishranu, ...

Savremeni karate
Savremeni, ili kako ga danas zovu moderni karate je izmjenjeni karate u odnosu na izvorni karate iz vremena kada je osnovan. Karate nije tehnički mijenjan, ali je mnogo takmičarskih pravila do danas promjenjeno s cilje veće popularizacije ovog sporta kao i povećavanje njegove atraktivnosti te uljepšavanje izvođenja određenih tehnika, kata i borbe. Karate se obično dijeli na tri dijela:
    Kihon - tehnika
    Kata ili forma - zamišljena borba sa više zamišljenih protivnika
    Kumite - borba
Kod osnovne tehnike uče se pojedinačni udarci, blokovi, stavovi itd.

Kate su poseban skup točno određenih pokreta (udaraca, stavova i blokova) koji se izvode, a pokazuju borbu sa zamišljenim protivnikom (jednim ili više). Kata sadrži serije tehnika koje potiču od tri glavna izvora sa Okinave tj Shuri-Te, Tomari-Te i Naha-Te. Kate akumuliraju znanje tehnika Karatea. Za svaku katu postoji Bunkai ili tehnike koje se sadrže u njima. Mnogo imena Kata su promjenjena pri dolasku iz Japana. Tako da npr. Pinan I - V kate se zovu u Japanu Heian I - V. , a mi ih zovemo učeničke kate. Ove kate se vježbaju kod učeničkih zvanja od žutog do smeđeg pojasa. Za majstorska zvanja vježbaju se majstorske kate.

Kumite (borba) je jedan dio karate treninga i sadrži udarce nogom i rukom, a također i bacanja. U karateu imamo razne oblike borbi i to jiyu kumite (slobodna borba), ippon-kumite (dogovorena borba), sport kumite (takmičenja prema pravilima WKO svijetske karate organizacije). U vježbanju se mogu primjenjivati određena oprema kao naprimjer makiwara, vreća, fokuseri, tegovi, itd. Iako karate doslovno označava praznu ruku neki stilovi uče i borbu oružjem (Kobudo)kao što su Kama, nunchake, bo, itd. Na današnjim sportskim takmičenjima u borbama obavezno je korištenje zaštitne opreme, rukavice, guma za zube, štitnici za potkoljenice i stopalo, štitnici za genitalije i za grudi(za žene).

Kokoro je pojam koji se provlači kroz mnoge borilačke vještine, ali nema jednostavno značenje. U kontekstu, ono znači nešto kao srce, privatnost ili pristup.  Privatnost je središnji smisao karatea, i zajedno sa do prirodom modernog karatea, veliki naglasak daje poboljšanju osobe. Uobičajeno je spomenuti da vještina karatea služi za samoobranu, a ne nanošenju povreda protivniku u primjeni vještine.

Neki popularni ponavljani navodi koji sadržavaju ovaj pojam uključuju:
"Konačni cilj Karatea ne leži u pobjedi ili porazu, nego u savršenstvu privatnosti učesnika" - Gichin Funakoshi
"Put ne znači put borbe. To je put kojim vi putujete da saznate svoj unutrašnji mir i harmoniju. Na vama je da tražite i nađete." - Hironori Othsuka

Foto galerija je trenutno prazna.