PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Fudbalski klub Budućnost

BANJA LUKA, Subotička 28a

Fudbalski klub Budućnost

Adresa Subotička 28a
Mjesto 78 000 Banja Luka
Telefon 066 497 711
Fax
E-mail fkbuducnostbanjaluka@yahoo.com
Web

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Prije 40-ak godina grupa mladića je skoro svakodnevno u slobodno vrijeme igrala „lopte“ na njivi „Paljik“. Pored igranja „lopte“ na toj njivi oni su sa svojom ekipom učestvovali u takmičenju na turnirima u malom fudbalu. Na turniru koji je organizovan povodom 27. jula / dan ustanka SR BiH/ na igralištu „Pilana“ osvojeno je 1. mjesto. Kada je isti takav rezultat ponovljen i na turniru koji je organizovan na stadionu „Malih sportskih igara“, ta grupa mladića dobila je ponudu za registraciju. Tako je 6 igrača registrovano za FK „Mladost“iz Zalužana, a 1 igrač za FK „Jelšingrad“. Igrajući u tim klubovima jednu sezonu oni su došli na ideju da pokrenu inicijativu za osnivanje fudbalskog kluba . Međutim, prva prepreka je bila što tu inicijativu nije imao formalno ´ko da provede. Po logici u to vrijeme, taj posao je pripadao Omladinskoj organizaciji, ali ona nije bila tada organizovana na tom području / kasnije područje MZ Šargovac/. Po svim vidovima organizovanja ovo područje je tada pripadalo MZ Zalužani. Tako je došlo do osnivanja Omladinske organizacije koja je kao prva organizovana asocijacija prihvatila inicijativu i provela aktivnost za formiranje fudbalskog kluba .
Osnivačka Skupština održana je 01.04.1972. godine u OŠ „Karlo Rojc“ / „Đura Jakšić“. Na Skupštini je bilo prisutno 120 članova . Izabrano je radno predsjedništvo u sastavu:
1. Golub Drago, predsjednik
2. Majdandžić Anto, član
3. Komarica Franjo, član.
Usvojen je Statut i ostala dokumenta . Za predsjednika Skupštine kluba izabran je Drago Golub, za podpredsjednika Majdandžić Anto, koji su ujedno bili i nosioci istih funkcija i Izvršnom odboru. Pored njih u Izvršni odbor su izabrani:
1. Gagula Pero, sekretar
2. Gagula Pavo, blagajnik
3. Krutjak Josip, član
4. Komarica Franjo, član
5. Gagula Ivo, član.
Za naziv kluba bilo je više prijedloga :
1. FK „Paljik“, njiva na kojoj je bio početak igranja lopte,
2. FK „Juvent“, asocijacija na „Juventus“ iz Torina,
3. FK „Inter“, asocijacija na motel „Inter“ jer je od istog je dobijena prva donacija,
4. FK „Subotica“ zbog bratskih odnosa sa ovim gradom koji je učenike škole iz Šargovca udomio poslije zemljotresa koji je zadesio Banja Luku 1969. godine,
5. FK „Budućnost“, naziv ciglane iz Zalužana .
Skupština se odlučila za naziv „Budućnost“ jer je to preduzeće ponudilo sredstva u novcu i materijalu.
Važno je napomenuti da je osnivanje Omladinske organizacije i FK „Budućnost“ pozitivno odrazilo na druge aktivnosti na ovom području. To se u prvom redu odnosi na osnivanje MO SSRN koja je imala odlučujuću ulogu u provođenju postupka za formiranje mjesne zajednice Šargovac koja je formirana 1974. godine.
FK „Budućnost“ se uključio u takmičenje iste godine u Opštinskoj ligi Banja Luka koja je imala 12 klubova, a utakmice su igrane na stadionu FK „Mladost“ u Zalužanima, FK „Sloga“ u Trnu, FK „Željezničar“ na Predgrađu i FK „Krajišnik“ u Ramićima.

Prva utakmica odigrana je za kup Maršala Tita sa FK „Lauš“ na stadionu u Zalužanima i rezultat je bio 4:1 za „Budućnost“.Prvi gol za Budućnost postigao je na toj utakmici Zlatko Gagula u 6. minuti, a tri pogotka je postigao Anto Majdandžić zvani „čekić“.

FK „Budućnost“ je igrala u sastavu:
1. Debeljak Ivan – zvani gican
2. Petrović Franjo 7. Golub Drago – ćotin
3. Petrović Ivo 8. Mišković Miro
4. Gagula Zlatko 9. Gagula Pavo
5. Kašljević Anto 10. Radman Franjo
6. Aleksić Blaž 11. Debeljak Ivo
Rezervni igrači:
1. Majdandžić Anto – zvani čekić
2. Debeljak Franjo
3. Andrijević Vlado
4. Komarica Ivo.
Trener ekipe je bio Majdandžić Marko . Na kraju sezone FK „Budućnost“ je zauzela četvrto mjesto, a u ferpleju je bila prva. Ispred nje na tabeli bili su: Sloga Trn, Sloga Ivanjska i Omladinac Budžak.
U Opštinskoj ligi Banja Luke, FK „Budućnost“ je dva puta osvajala 1. mjesto, ali su prelazak u viši rang u oba slučaja prepustili drugoplasiranim ekipama koje su imale bolje materijalne uslove za takmičenje u višem rangu. Najveći uspjeh klub je ostvario osvajanjem kupa M. Tita za međuopštinsko područje regije Banja Luka kada je u finalnoj utakmici pobijedio „Jedinstvo“ iz Vrbanje sa 3:1. Uspjesi kluba na takmičarskom planu i problemi koji su proistekli igranjem na tuđim terenima , doveli su do toga da je 1975. godine pokrenuta inicijativa i proveden postupak zakupa zemljišta za izgradnju stadiona. Zemljište je zakupljeno na 3 godine od Ivana Štefančića i njihova 42 suvlasnika. Tako su stvoreni uslovi da se utakmice igraju na zakupljenom domaćem terenu koji je bio neograđen i nedovoljno uređen.
Mjesna zajednica Šargovac je 1978. godine putem samodoprinosa i sredstava SIZ –a za fizičku kulturu i SIZ – a za osnovno obrazovanje otkupila dotada zakupljeno zemljište od navedenih vlasnika.
Nakon obavljenih priprema 1980/81 godine, igralište je uređeno i ograđeno i izgrađene su i nadstrešnice. Pored učešća u prvenstvu i kup takmičenju, značajnije manifestacije koje su organizovane bio je tradicionalni turnir „Veljko Vlahović“ koji je trajao 6 godina . Na prvom turniru učestvovali su klubovi:
- Sloga - Trn
- Mladost – Zalužani
- Krajišnik –Ramići
- Budućnost – Šargovac.
Prvi pobjednik bila je Sloga iz Trna. Na stadionu u Šargovcu organizovana je seoska olimpijada „SPI“ /seoske partizanske igre/. Dva puta su Omladinska organizacija i FK „Budućnost“ bili domaćini“SPI“ opštine Banja Luka, a jedan put na nivou SR BiH. Na „SPI“ opštine. 6 puta je omladina Šargovca osvojila 1. mjesto, i jedno 1. mjesto na nivou SR BiH.
Svi dosad navedeni podaci odnose se na funkcionisanje kluba u predratnom periodu.
Utoku rata /1992-1996/ klub nije funkcionisao iz poznatih razloga.
U proljeće 1997.g. klub je obnovio rad / reaktivirao se/ i uključio se utakmičenje u 3. ligi Područja Banja Luka. Reorganizacijom takmičenja u sezoni 1998/99, klub je nastupao u 4. ligi područja Banjaluke. U ove dve sezone nisu postignuti neki zapaženi rezultati /donji dio tabele/.
Na kraju takmičarske sezone 2001/2002 godina FK „Budućnost“ je osvojila 2. mjesto i stekla uslove za ulazak u viši rang. Međutim, zbog nedostatka sredstava, Upravni odbor kluba je odlučio da se ne ide u viši rang takmičenja , nego da se klub nastavi takmičiti u novoformiranoj 4. ligi područja Banja Luka.

Šta reći… klub raste iz dana u dan naročito u posljednje 4 godine, kako na materijalno-finansijskom tako i na sportskom planu. Fudbaleri i stručni štab svojim uspjesima podižu „letvicu“ upravi kluba i povećavaju potrebu za još većim zalaganjem u stvaranju uslova za nesmetan napredak budućim generacijama.

Budućnost je budućnost.

Foto galerija je trenutno prazna.