PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Dajak klub Banjaluka

BANJA LUKA, Save Kovačevića 38

Sportsko udruženje građana

Dajak klub Banjaluka

Adresa Save Kovačevića 38
Mjesto 78 000 Banja Luka
Telefon 065 517 261, 065 566 139
Fax
E-mail
Web

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Ideja o osnivanju kluba proistekla je iz čiste potrebe da se zaustavi erozija dajakaštva koja je prijetila da ovu banjalučku vještinu baci u potpuni zaborav.
Grupa entuzijasta odlučila je da je jedino rješenje za vraćanje dajak-čamca na mjesto koje mu pripada osnivanje kluba kome je najvažniji cilj očuvanje ove tradicije. 

Inicijalna kapisla koja je podstakla rađanje ideje o osnivanju kluba bila je sve lošija organizacija tradicionalne trke dajak-čamaca što je dovelo da se 2009. godine ona uopšte i ne održi. Okupljeni na "obali" (plaža porodice Zamolo u Boriku) , ova grupa zaljubljenika u dajak-čamac odlučila je nešto promijeniti i osnovati klub. 

U međuvremenu Adem Ibrisagić pravi grupu na facebook-u pod nazivom "Dajak klub", formira prvu i najveću arhivu slika dajak-čamaca uz pomoć velikog angažmana najvećih legendi u ovome sportu od kojih je većina postavljena za administratore ove grupe tako da u vrlo kratkom vremenskom periodu uspijevaju okupiti veliki broj ljubitelja ove tradicije ne samo iz Banjaluke nego i iz dijaspore. Uz tako veliku podršku ljubitelja ove tradicije koja je davala moralnu snagu, ubrzala cijeli proces oko osnivanja Dajak kluba i pomogla da ovo ne bi ostalo samo na nivou Borika, iz tog razloga obuhvaćeno je cijelo područje od Ade do Novoselije na kojem se vozi dajak-čamac, čime bi ovaj klub dobio širi karakter i samim tim bio klub za svakog istinskog ljubitelja dajak-čamca. Odlučeno ja da se kontaktiraju mnogi ljubitelji i vlasnici čamaca kako iz Banjaluke tako i iz dijaspore. Vrlo brzo dobijen je pozitivan odgovor od svih koji su bili kontaktirani tako da se moglo pristupiti stavljanju kamena temeljca za ovaj klub.
P
očetkom aprila 2010. klub je i zvanično registrovan u sudu , i sadašnja adresa kluba je Save Kovačevića 38. Organi kluba su skupština,upravni i nadzorni odbor , kao i savjet kluba. Većina statutarnih ciljeva odnosi se na očuvanje i popularizaciju dajak-čamca kao autohtone banjalučke vještine, školu dajakaštva, na organizaciju trka dajak-čamaca, ekološka zaštita vodotoka, obala i porječja rijeka, promotivno-turističke i rekreativne vožnje, postavljanje zvaničnih standarda vožnje dajak čamca sa ciljem registrovanja ove vještine kao sporta.

Foto galerija je trenutno prazna.