PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Capoeira Senzala

SARAJEVO,

Škola kapoeire - Sarajevo

Capoeira Senzala

Adresa
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 061 379 649
Fax
E-mail dupovac.nedim@gmail.com
Web www.capoeira.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

ŠTA JE KAPUERA?
Kapoera (ili kapuera) je fantastična brazilska veština, u sunčanoj zoni izmedu plesa i borbe.

Po jednima to je borba zamaskirana u ples, drugi tvrde obrnuto, a ima i drugih teorija. Suština je da je kapuera nešto što daje više od svake borilačke vještine i plesa, obuhvatajući sve pozitivne aspekte i jednog i drugog. Kapuera je višeslojna vještina koja omogućava svakom pojedincu da je shvati na svoj način. Ona je anti-asimilatorska i puna želje za slobodom, jer je nastala među robovima Brazila u periodu od XVII-XIX veka, što joj daje poseban istorijski pečat. Majstor kažu poetično da je pravi capoeirista čovjek slomljenog srca, nasmijanog lica i sa radošću života u duši, koji posjeduje dar da kad krene po zlu, brzo i čvrsto stane na noge.Opjevana je u više od hiljadu pesama, priča, a njena pesma i pored zabrana, obezakonjenja, progona i zatvaranja istaknutih majstora - traje već skoro 400 godina.

Nakon mjesec ili dva treninga može se primijetiti napredak. Capoeira je kao igra veoma opuštena, tako da ne morate biti majstor da bi igrali i uživali sa ostalim capoeiristima.

Članovi kluba često svoje vještine demonstriraju na otvorenom porostoru, a uživanje je raditi capoeiru na suncu, gdje ljudi mogu vidjeti energiju.

Generalno gledano, kroz kapoeru se snaži volja, duh i tijelo, i dobar capoeirista uvek vidi izlaz iz svake situacije. Ona je nesumnjivo antistres lijek za modernog čovjeka, onaj koji deluje direktno i pomaže nam da se opustimo i lakše uhvatimo u koštac sa svakodnevnicom, kakva god ona bila. Kapoerom se stiče snaga, kondicija, eksplozivnost, fleksibilnost, razvija se osjećaj za ritam, koordinacija pokreta, poboljšavaju se refleksi, razmrdava se naš biološki "žiroskop”, kom su "originalna podešavanja” takva da je zemlja dole i koji često ne zna da odreaguje na vreme ako nam zemlja u nekom trenutku bude sa strane ili čak iznad glave, što je u kapueri jako često, te time dolazi do toga da svakom capoeiristi nezaštićen pad na zemlju postaje jedna od najređih stvari u životu.

Zbog svoje specifičnosti i jedinstvenog audiovizuelnog doživljaja, duha slobode koji je prati, nevjerovatne lakoće kojom capoeiristi izvode pokrete koje mnogi smatraju vratolomnim, kapuera je stekla mnogo obožavalaca. Ona je ples. Ona je borba. Ona nije samo kombinacija gimnastike, plesa i borilačkih vještina, već i muzike, kulture, istorije i mudrosti života.

Termini
- Srijeda u 20:00h
Adresa: Centar sala, Klub "Fighter", Dobrinja Sarajevo
- Subota u 15:00h, Nedelja u 19:00h
Adresa: Katolički školski centar "Sv. Josip" Sarajevo. Ulica M.P. Sokolovica 11 Iznad pijace Markale.

Mjesečna Članarina je 30KM.
Jedan trening čas je 5KM.
Kreiranje plana zdrave ishrane 50KM.

Foto galerija je trenutno prazna.