PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Atletski klub Sloboda Tehnograd

TUZLA, Rudarska bb

Jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva u BiH

Atletski klub Sloboda Tehnograd

Adresa Rudarska bb
Mjesto 75000 Tuzla
Telefon 035 252 637, 035 311 390
Fax 035 251 589
E-mail asloboda@inet.ba
Web

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Klub je osnovan 1947. godine. U klubu postoje selekcije: juniori i seniori. Broji 186 članova, a takmiči se u kupu BiH i državnom prvenstvu.

AK "Sloboda-Tehnograd” je jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva ne samo u gradu Tuzli, tuzlanskom kantonu, nego i na cijelom području Bosne i Hercegovine. Atletičari i atletičarke ovog Kluba godinama su predstavnici na velikim međunarodnim takmičenjima kao što su Olimpijske igre, Svjetska i evropska  prvenstva, mediteranske i balkanske igre, na kojima su ostvarivali dobre rezultate. Na osnovu  ostvarenih rezultata u dosadašnjem periodu Zlatan Saračević je proglašen sportistom stoljeća tuzlanskog kantona. Na Izboru sportista Općine Tuzla  među najuspješnijim sportistima nalazili su  atletičari i atletičarke AK "Sloboda-Tehnograd”.

Izgradnjom atletske staze na stadionu "Tušanj” koja je 2002. godine, predata na upravljanje i korištenje AK "Sloboda-Tehnograd” naš Klub je bio organizator brojnih domaćih i međunarodnih takmičenja od kojih su svakako najvažniji:

- Međunarodni atletskih miting "Tuzla 2002”

- Kup evropskih sampiona za juniore i juniorke grupa "C” 2003. godine,

- Igre prijateljstva za Jugoistočnu Evropu – 2004. godine,

- Kup evropskih šampiona za juniore i juniorke grupa  "A” i  "B” 2005. godine.

- Kup evropskih šampiona za juniorke grupa „B" 2009. godine

Osim odličnih rezultata u pojedinačnoj konkurenciji gdje su u takmičarskoj 2010.godini osvojene 2  medalje na   Kupu  Evrope i jednu balkansku medalju na prvenstvu Balkana, atletičari AK "Sloboda-Tehnograd” su u ekipnom plasmanu ostvarili veliki uspjeh u istoriji Kluba osvojivši VI  mjesto na Kupu evropskih šampiona za juniore koje je održano u Italiji.

Zahvaljujući ostvarenim rezultatima u 2010. godini AK "Sloboda-Tehnograd”  je proglašen među tri najbolja sportska kolektiva na Izboru najboljih sportista TK, dok je epitet najbolje jniorke  TK za 2010. godinu ponijela atletičarka Jasna Horozić. Na izboru najboljih sportista Općine Tuzla za 2010. godinu  među  10 najboljih sportista izabrani su Adnan  Malkić i Jasna Horozić, dok se ekipa AK "Sloboda-Tehnograd”  našla  u krugu tri najuspješnije sportske ekipe.

Foto galerija je trenutno prazna.