PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Atletski klub Glasinac

SOKOLAC, Milana Šarca, Stadion bb

Atletski klub Glasinac

Adresa Milana Šarca, Stadion bb
Mjesto 71350 Sokolac
Telefon 057 447 134, 065 458 789
Fax
E-mail
Web

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Klub je nastao šezdesetih godina prošlog vijeka.
Teške devedesete, prošlog vijeka, potpuno "gase" atletiku u Sokocu. I tim mutnim vremenima, naravno, dolazi kraj. U zavišaj se vraćaju legende atletskog sporta Neđo Đurović i Slavko Koprivica, puni želje da pokrenu atletiku na Romaniji, da pokušaju joj vratiti sjaj, kakav je imala u vrijeme njihovog sportskog učitelja Raša Miloševića.

 Dvijehiljadite pokreću rad Atletskog kluba "Glasinac". U pomoć im stiže Dragan Jolović. Ulaže ovaj trojac ogromnu energiju i znanje, kako bi privukli što više mladih ljudi u atletiku. U tim atletskim učitelja ulazi i Goran Cvijetić, bivši nogometaš "Glasinca". Tu je, sada, i nekadašnji atletičar - kros trkač Milivoje Janković, koji obavlja dužnost predsjednika Skupštine kluba, ali i predsjednika Skupštine Atletskog saveza Republike Srpska. Timski rad urodio je plodom. Slijedi desetljeća za koju se može reći da je donijela najviše atletske radosti u mali grad.

"Glasinac" postaje jedna od najmoćnijih ekipa u Republici Srpske i BiH. Po prvi put Sokolac ima i atletičarski s kojima se može ponositi. Nekada su to bili samo atletičari.

Perjanica današnjeg "Glasinca" je Gorana Cvijetić, djevojka, koja na 100 i 400 metara prepone godinama ne zna za poraz. Rekorderka RS i BiH, osvajač sedam medalja na prvenstvu Balkana, dva puta prvakinja Balkana u preponskom trčanju, sudionik Svjetskog i Europskog prvenstva, sudionik Mediteranskih igara i mnogih drugih značajnih atletskih smotri. "Glasinac" je imao i Borivoja Stanića, gorostasa, momka koji je u bacanju kugle postigao sjajne rezultate. Osvojio je dvije brončane medalje naprvenstu Balkana. Rekorder je Republike Srpska (19,53). Bio je reprezentativac BiH, član najpoznatijih srbijanskih klubova "Crvene zvezde" i "Partizana". Nažalost, ozljede su ga spriječile da dostigne zenit u bacanju kugle.

Iako trenira samo pet godina, Ilija Cvijetić je postao poznato atletsko ime u BiH. Putnih pet godina je prvak BiH na 400 metara prepone, a drugi na 110 metara prepone. Postigao je treći rezultat svih vremena u BiH na 400 metara prepone (53,43).

Darko Rosić je također uzdanica današnjeg "Glasinca". Osvajač je medalje na 800 metara na prvenstvu Balkana, redoviti je član štafete 4 puta 100 metara, jedan je od najperspektivnijih srednjeprugaša u BiH. Tu je i Boris Suslovski, službeni rekorder BiH na 400 metara za mlađe i starije juniore i za mlađe juniore na 300 metara, sudionik prvenstva Europe. Imao je samo 17 godina kada se našao među 16 najboljih Europljana u navedenoj disciplini.

I Željka Batua bacačica kugle i diska jedan je od aduta "Glasinca". Osvojila je medalju na prvenstvu Balkana, seniorska je reprezentativka BiH. Od Mladene Petrušić se očekuje mnogo, iako je već iskazala svoj talent na velikim atletskim smotrama. Prvakinja je Balkana za mlađe i starije juniore u sedmoboju, rekorderka BiH u skoku u vis za mlađe juniorke sa 174 centimetra. Ove godine, na prvenstvu BiH, održanom u Zenici, preskočila je 177 centimetara, što je rekord Republike Srpska. Ozbiljan je kandidat za Europsko prvenstvo. Jedna je od najsvestranijih atletičarki u BiH. Ratko Đurović je osvajao medalje na prvenstvu BiH u bacanju koplja. Prvak je Međuopštinskih omladinskih sportskih igara. Član je reprezentacije BiH. Neda Kanostrevac je svom "Glasincu" i Sokocu podarila mnogo radosti. Pet puta je bila prvakinja BiH u bacanju koplja. Veteran Žarko Arbinja, bacač koplja, i danas se uspješno nosi sa daleko mlađim od sebe. U "zlatnom desetljeću" sokolačke atletike, mjesto je obezbjedio i bacač diska i kladiva Milan Curović. Ne smije se zaboraviti ni ime Draženke Gavrić, tihe, uporne i marljive djevojke, koja nastupa na dugim prugama. Narančić Jana djevojka koja u sprinterskim disciplinama i skokovima osvaja medalje za klub.

Tu su i Vera Mijatović i Borislav Bulajić koji su bili članovi reprezentacije BiH, zatim Dejan Elez, Vedrana Orašanin, Aleksandra Dobrilović, Marija Mitrašinović, Milan Knežević, Vladanka Savčić, Bojana Tošić, Vedrana Vidović, Sonja Rajak, Nikola Veljović, Duško Marković, Mladen , Igor i Željko Đurović koji su prestali aktivno da se bave atletikom, a ostavili su značajan sportski trag i rezultate u "Glasincu". Sport i atletika dali su im životne smjernice da krenu daljnjim uspješnim stazama. Većina njih povremeno su angažirani u sportu, kao atletske suce uvijek su raspoloženi da priteknu u pomoć kada Klub organizira brojne atletske manifestacije. Moguće je da neko od njih prihvati ulogu trenera iu narednom razdoblju pokazuje atletske korake početnicima.

Mlađe atletičarke, čije vrijeme tek dolazi su: Srna Rajak, Nataša Kosorić i Dajana Subašić. U "mlađoj gardi" su njihove kolege: Predrag Koprivica, Stefan Ećimović, Krsto Pajić, Zoran Borovčanin, Nemanja Đaković, Miloš Đerić i Duško Marić. Od njih se očekuje da nose "Glasinac" u godinama koje dolaze.

Koliko je Sokolac čvrst u atletici, najbolje govori podatak da su, u posljednjih osam godina, atletičarke "Glasinca" tri puta osvajale prvo, tri puta drugo, a dva puta treće mjesto u BiH, da redovito iza sebe ostavljaju klub iz velikog gradskog središta - "Sarajevo". Ove godine "Glasinac" je osvojio treće mjesto u BiH u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ozljede su žensku ekipu spriječile da ponovno dođe do trijumfa.

Zahvaljujući atletskim djelatnicima i rukovodstvu općine, Sokolac je postao mjesto gdje na pripreme dolaze najpoznatija atletska imena i klubovi sa prostora bivše Jugoslavije. Tijekom 2004. godine na stadionu "Bara" izgrađena je tartan staza, jedna od najkvalitetnijih u BiH. Ovaj grad u svijetu atletike poznat je i po organizaciji brojnih atletskih smotri, među kojima se izdvaja tradicionalni međunarodni kolovoški miting. Sokolac ima i trim-stazu u šumovitom lokalitetu "Taline", koja skoro da se naslanja na centar ovog mjesta. Sve ovo, nova i stara sportska dvorana, dva terena za "veliki" fudbal, te niz terena na otvorenom za odbojku, košarku, mali nogomet i rukomet, čini dragocjene preduvjete za razvoj sportskog turizma, koji, nažalost, još ne daje ni minimalne rezultate .

Ženska ekipa AK "Glasinac", prošle godine predstavljala je BiH na Kupu europskih prvaka - skupina B, održanom u Bernu, što, do sada, nije pošlo ni jednom atletskom klubu s prostora sarajevsko-romanijske regije. Ako se sumiraju rezultati prošlogodišnjeg Kupa europskih prvaka u sve ri skupine. Sokočanke zauzimaju petnaesto mjesto.

U svibnju 2011. godine na bogradskoj marakani po drugi put atletičarke su se našle na Kupu europskih prvaka, odmjerili snage s poznatim atletskim klubovima iz Francuske, Izraela, Irske, Švicarske, Danske, Slovačke i Crvene Zvijezde i osvolile 5.mjesto obezbjedivši ovogodišnjem prvaku BiH, a to je banjalučki Borac da se i iduće godine takmiči u ovoj grupi. Glasinac je iza sebe ostavio renomirana atletska imena Maccabi iz Izraela, beogradsku Crvenu Zvijezdu i Spartu iz Danske.

 Atletičari "Glasinca" birani su među najuspješnije sportaše općine Sokolac, Grada Istočno Sarajevo, a našli su se iu izboru među deset najperspektivnijih sportaša Republike Srpska, te su nagrađivani na više atletskih manifestacija zahvaljujući ostvarenim rezulatatima i rekordima.

Foto galerija je trenutno prazna.