PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Atletski klub BOSNA

SARAJEVO, Hamze Hume br. 2

Atletski klub BOSNA

Adresa Hamze Hume br. 2
Mjesto 71000 Sarajevo
Telefon 033 553-330
Fax 033 553-331
E-mail akbosna@hotmail.com
Web www.akbosna.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Historijat

AK Bosna, nakon što je dva puta prestajao sa radom, zbog niza objektivnih razloga i okolnosti, ponovo je aktiviran po treći put 1997. godine. Od tada je prošlo 12. godina a mi možemo reći da je ovo treće formiranje kluba i naša treća sreća te da se neće više nikada ugasiti i da neće nikada više prestati sa radom te da će naše takmičarke i takmičari i dalje postizati vrhunske rezultate.

Počelo je još 1949. godine, koja se vodi kao godina osnivanja Kluba. Tada je grupa studenata sa Pravnog, Medicinskog i Agronomskog fakulteta osnovala Atletsku sekciju, što je bilo pretača kasnijeg AK Bosna. U to vrijeme Klub je brojao oko 20 članova, koji su trenirali na nekadašnjem stadionu na Skenderiji te u krugu kasarne popularno nazvane - Maršalka. Prvi zvanični nastup desio se 1950. godine na krosu koji je održan na padinama Betanije.  Vrijedi, svakako, navesti imena prvih takmičara i takmičarki koji su nastupili za AK Bosna, a to su: Azra Čepalo, Rade Uhlik, Mitar Radulović, Ismet Kajmović, boro Đurić, Nusret Avdibegović, Ismet Arslanagić, Ahmed Ćemerlić, Vehdet Orman, Tina Radić, Radoslav Džodžo, Rade Kosanović, Ljubinka Beara, Salem Maslo, Dževad Imamović i drugi. Nijihova aktivnost je trajala do 1952. godine a do tada neki od njih su prestali trenirati a neki od njih su prešli u AK Sarajevo pa je Klub prestao funkcionirati.

Ipak, već 1955. godine, na inicijativu studenata - atletičara i uz podršku tadašnjeg Sportskog odbora Saveza studenata Sarajevskog univerziteta, Klub je ponovo oživio i sa radom se održao do 1965. godine kada je po drugi put, nažalost, prestao sa radom. U ovom periodu od 10 godina, prije svega rezultatima se dokazalo da se u AK Bosna radilo kvalitetno. Ostvareni su sportski rezultati koji nisu mogli ni klubovi sa dužom tradicijom. Tako su pod budnim okom trenera Ante Tomeka, Mirka Kamenjaševića, Zvonke Vidovića, Milivoja Šarenca su se posebno izdvojili Đuro Čegar (disk) i Stanka Perišić (petoboj). Također u juniorskoj konkurenciji su se istakli Hajrija Galijašević (skok u dalj i troboj) a tu su bili još i Neđo Tagetlija, Stjepan Mitlmajer i Dragan Buha. AK Bosna je 1963. godine proglašen za najbolju i najperspektivniju ekipu u okvirima tadašnje države, prema tzv. "B" programu! Uz to, dva puta je AK Bosna bio i ekipni prvak BiH. U to vrijeme u AK Sarajevo je  prešlo nekoliko najboljih atletičara poput sprintera Josipa Ostija (kasnije afirmiranog književnika), Gorana Pogarčića (skok u vis) te preponaša Mihaljčića. Svi oni su kasnije stekli zavidnu reputaciju, dok je naš klub ovim prelascima mnogo izgubio i nažalost prestao da egzistira.

RAĐANJE IZ PEPELA

Ali ideja o novom klubu, srećom, nije prestala da živi. Tako je klub počeo da radi 28.11.1997. godine. Za predsjednicu UO AK Bosna je imenovana prof. Amira Kapetanović, dok je predsjednik Skupštine kluba bio prof. dr. Sabahudin Dautbašić gdje obavlja tu funkciju i danas. Trener od 1997. godine bio je Alija Miraščić, koji je tada jedini u BiH imao "B" licencu atletskog trenera koja mu je dodjeljena od strane Njemačkog Atletskog Saveza. On je imao velike zasluge za dobre rezultate AK Bosna u tom periodu. Alija danas živi i radi u Luxemburgu gdje radi kao Šef stručnog štaba u jednom klubu.

Godinu dana kasnije u klub kao trener prelazi Islam Đugum, naš proslavljeni maratonac, što se pokazalo veoma uspješnim i dalekosežnim potezom. Naš klub se takoreći ponovo rađa, iz pepela!

Napravljen je istinski zaokret u stručnom radu, krenulo se od samog početka, pa su se talentovani atletičari i atletičarke počeli tražiti po školama, što se pokazalo izvanrednim za budučnost našega kluba. Tako su stasali novi asovi poput Aldina Jahića - Jaha (rođen 1980. godine) koji je devet godina za redom državni prvak u skoku u dalj (period od 2001 - 2009. godine), višestruki prvak BiH u troskoku te nosioc Balkanske medalje (bronza) - Novi Sad 2005. u skoku s motkom, juniorski rekorder u desetoboju kao i standardnog reprezentativca naše zemlje. Aldin je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu i sada je, iako još aktivan, i pomočni trener za skokove u klubu.

Uz rame mu je bila i Mehdija Suljić - Mehdi (1986) koja, iako u usponu svoje karijere i veoma mlada, se prestala baviti atletikom 2007. godine zbog obaveza na fakultetu. Inače Mehdija je bila višestruka prvakinja BiH u skoku u dalj (5,62 m), zatim troskoku te je prva atletičarka u BiH koja se počela baviti skokkom s motkom!

Zatim u klubu je bio i vrsni sprinter Jasmin Pilić - Pile (1985) koji je dionicu od 100m pretrčao za 10,86 sec. što mu je najbolji rezultat u karijeri i koji mu je donio epitet državnog prvaka i status sigurnog reprezentativca BiH.

Zatim tu su bili i Aida Malanović bivša reprezentativka BiH u bacanju diska koja je mnogo obećavala ali je školovanje nastavila u Kanadi. Zatim su tu bili Semir Begić - Bega (kugla), Ahmo Kozarić - Kiko (1985) discipline (100 i 400m), Davor Pavelić - Peva (dalj  i troskok), Edin Bašović - Baša (skok u dalj), Ibrahim Ramić - Ramće (dugoprugaš). Svi oni su bili povremeni reprezentativci BiH. A tu su bili i takmičari i takmičarke koji su postizali zapažene rezultate u svojim kategorijama kao što su: Dado Ušanović - Uške, Mirnesa Milić, Sabina Mušanović, Senad Brutus, Amar Nurković, Admir Hožbo, Haris Perenda, Alma Trtak, Biba Boja, Maja Brdarić, Azra Guso, Amra Silajdžić, Armin Lukač, Adis Žiga, Selma Sejdinović, Kenan Kolić - Đeđo, Elvisa Madžak, Semir Memović i mnogi drugi.

Upornim i sistematskim radom danas u Klubu egzistiraju atletičari i atletičarke iz svih atletskih disciplina a u kojim a nastupaju perspektivni atletičari kao što su: Enis Bajrektarević, Avdo Čagalj, Amela Kršo koja je i reprezentativka u nogometnoj slekciji BiH, Mensur Halač, Ammar Sefić, Teufik Tutundžić, Muhamed Tulić i mnogi drugi.

AK Bosna je i na ekipnom planu u posljednjim godinama postizala zapažene rezultate. Tako je naš klub osvojio titulu državnog prvaka u u skakačkim i bacačkim disciplinama te smo imali značajnu ulogu u rezultatima i plasmanima na ekipnim takmičenjima u muškoj i ženskoj kategoriji.

Uz požrtvovan i stručan rad naših trenera, sadašnjim uspjesima Kluba doprinijeli su i poklonici kraljice sportova koji nisu štedjeli svoje vrijeme, znanje i i skustvo koje su posvetili radu Kluba. Među njima je u prvom redu prof. dr. Sabahudin Dautbašić koji je od 1997. godine na čelu Skupštine Kluba gdje tu funkciju obavlja i danas. Tu su, svakako, i oni koji su bili na čelu UO AK Bosna Amira Kapetanović, Ramiz Dreković te aktuelni predsjednik UO AK Bosna Hajrudin Buza pa aktivisti Vehbija Malanović, Vinko Rebac, Nusret Smajlović, Medina Šehić, Zikrija Đonko, Zlatan Romano. U svemu tome treba istaći i podršku koju u ovom klubu veoma cijene, a dolazi iz USD Bosna i njene Stručne službe.

U klubu trenutno djeluje oko 40 aktivnih atletičara i atletičarki a u posljednjih deset godina kroz Klub je prošlo oko tri hiljade atletičara i atletičarki, koji su danas uspješni mladi ljudi, a što je i osnovni cilj ovog Kluba a to je da od mladih ljudi postanu uspješni građani BiH i da sa uspjehom vode ovu zemlju u različitim sferama života!

Iz brojnih ratnih storija zabilježenih u Sarajevu sigurno će ostati u sjećanju slike kada u slobodnom vremenu, između brojnih obaveza, Islam Đugum trenira trčeći ulicama razrušenog grada prkoseći tako ratnim zbivanjima i agresoru koji je neumoljivo rušio sve pred sobom ubijajući sve što se kreće! U tom ratnom vihoru Đugum je bio živi dokaz da agresor ne može nikada ubiti život u Sarajevu.

Đugum je sada profesionalac u klubu i imenovan je za šefa stručnog štaba. Prati ukupan napredak naših članova te na njih prenosi svoje bogato iskustvo. Iza njega je duga aktivna i uspješna karijera. To potvrđuje i učešće na OI u Atlanti 1996. godine gdje je bio i nosilac zastave na otvaranju igara. Tada je zauzeo 107 mjesto u konkurenciji 137 takmičara. Učesnik je Evropskog prvenstva 1994. godine i Svjetskog 1995. godine.

Foto galerija je trenutno prazna.