PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Aeroklub "Izet Kurtalić" Visoko

VISOKO, Gornje Rosulje 3

Aeroklub

Adresa Gornje Rosulje 3
Mjesto 71300 Visoko
Telefon 032 738 209, 061 792 977, 061 196 368
Fax 032 738 209
E-mail info@aeroklub-izet-kurtalic.ba
Web www.aeroklub-izet-kurtalic.ba

 

Klub možete pronaći i u sportovima:

 

Opis kluba

Aeroklub »Izet Kurtalić« Visoko, zasnovao je svoju djelatnost davne 1953. godine kada su izvedeni prvi skokovi padobranom i obavljena prva obuka aviomodelara. Aeroklub »Izet Kurtalić« je član Saveza aerokolubova Bosne i Hercegovine.

Kenan Jusufbašić je na osnovu rezultata sa Svjetskog prvenstva u Izraelu proglašen za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine 1999. godine, a aviomodelarska reprezentacija za najbolju ekipu Bosne i Hercegovine.

Članovi Kluba više puta su nosili titule najboljih sportista kantona i općine.

Veliki broj modelara, s obzirom na svoje znanje veoma lahko savladava i tehniku samog letenja u jedrilicama i sportskim avionima, a mnogi od njih su piloti i velikih aviona. Tako Aeroklub »Izet Kurtalić« pored modelarske aktivnosti, od 1997. godine organizira obuku sportskih pilota.

Školovanje budućih pilota obavlja se na sportskom aerodromu u Visokom, no prije praktične nastave kandidati moraju proći teoretsku obuku koja obuhvata osnovna znanja iz oblasti poznavanja vazduhaplovnih propisa, teorije letenja, aerodinamike, konstrukcije vazduhoplova, meteorologije, poznavanje instrumenata, te ljekarske preglede.

Obuka se vrši na motornim jedrilicama, dvosjedima tipa VIVAT L13-SDL.

Pored obuke na letilištu se vrše panoramski i turistički letovi, a razvili smo tehnologiju snimanja iz vazduha.

Tokom zimskog perioda kad nema letenja kandidati i piloti vrše trenažu na simulatoru letenja u prostorijama Aerokluba.

Gotovo da nema takmičenja sa kojeg se visočki modelari nisu vratili okićeni medaljama i peharima o čemu govore police pune pehara, medalja i diploma sa domaćih i međunarodnih takmičenja.

Čineći okosnicu aviomodelarske reprezentacije Bosne i Hercegovine kao višestruki državni prvaci, postigli su sve što se u sportu može postići, postali su prvaci Evrope i svijeta!

Panoramsko letenje:

Svi zainteresovani mogu letjeti u motornim letjelicama, dvosjedima, VIVAT L13-SDL, iznad bosanskih Piramida, te drugih destinacija u Bosni i Hercegovini.

VIVAT L13-SDL su jako udobne i sigurne letjelice, a pogled iz vazduha na bosanski pejsaž ostavlja lijep i nezaboravan doživljaj. To dokazuje i činjenica da svi koji su letjeli sa nama ponovo se vraćaju.

Cijena, prema broju pređenih kilometara, nije ni malo skuplja od vožnje auto-taxijem.

 

Foto galerija je trenutno prazna.